Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaista on kotoilija-suomalaisen onnellisuus – lauantai on päivistä paras, mutta inhokkipäivä voi yllättää

Koti on terveyden ja ihmissuhteiden rinnalla tärkein suomalaisten onnellisuuteen vaikuttava tekijä. Kotona koettua onnellisuutta lisäävät eniten kodin turvallinen sijainti, oma tila ja rauha. Myös kodin koko ja toimivuus ovat tärkeitä kotionnellisuuden lisääjiä.

Tiedot käyvät ilmi Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksesta.

– Tutkimuksemme mukaan onnellisia ihmisiä löytyy yhtä paljon kaikenlaisista kodeista. Asumismuodolla tai talotyypillä ei ole merkitystä suomalaisten yleiselle onnellisuudelle. Samoin kaupungissa tai maaseudulla asuvien kotionnellisuus syntyy samankaltaisista asioista, kertoo tiedotteessa Asuntosäätiön viestintä- ja markkinointijohtaja Johanna Otranen.

Asuntosäätiön tutkimus vahvisti osaltaan myös suomalaisten yleistä tyytyväisyyttä elämäänsä. Kolme neljästä (75 prosenttia) tutkimukseen vastanneesta kokee olevansa onnellinen.

Terveys on suomalaisille tärkein onnellisuutta lisäävä tekijä. Lähes yhtä suuri merkitys on kodilla. Kumppani/puoliso, taloudellinen tilanne, ystävät ja lapset tai lastenlapset tulevat listalla seuraavina.

Monet asiat, joihin käytämme paljon aikaa, kuten television katselu tai sosiaalinen media, eivät näytä lisäävän onnellisuutta.

Tutkimuksen mukaan kotona ei haluta suorittaa, vaan mieluiten levätä ja rentoutua.

Viikonpäivistä suomalaisten ylivoimainen suosikki on lauantai nuorimpia ikäryhmiä lukuun ottamatta. Heille viikon kohokohta on perjantai.

– Lauantaisin vietämme myös tyypillisimmin aikaa kotona, Otranen kertoo.

Vähiten pidetty viikonpäivä on tutkimuksen mukaan tiistai.

Suomalaisten selkeä suosikkihetki kotona on ilta, mutta onnellisimmiksi itsensä kokevat ihmiset arvostavat eniten aamua.

Kotona yleisimmin koetut tunteet ovat Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan myönteisiä. Kotiin kiinnittyvät vahvimmin rauhallisuus, onni ja ilo. Nuoremmat ikäryhmät kokevat selvästi enemmän iloa, kun taas onnen ja rauhallisuuden tunteet kasvavat iän myötä.

Negatiivisista tunteista esiin nousevat väsymys ja yksinäisyys.

Asuntosäätiön tutkimuksessa tunnistettiin kolme ryhmää, joiden onnellisuus kumpuaa erilaisista asioista.

Iloa ihmisistä ympärillä -ryhmän (43 prosenttia) kotionnellisuus syntyy puolisosta, lapsista ja muista läheisistä.

Onnea omasta rauhasta -ryhmälle (39 prosenttia) kodin sijainti ja ominaisuudet ovat erityisen merkityksellisiä.

Läheisyyttä lemmikeistä -ryhmään (19 prosenttia) kuuluvat nauttivat paitsi lemmikeistään myös kotiympäristön luonnonläheisyydestä.

Omaa rauhaa arvostavat ja lemmikkien kanssa arkea jakavat asuvat usein miten suurissa kaupungeissa, ihmisläheisten koti sijaitsee useammin maaseudulla.

Lisää tutkimustuloksia löytyy Asuntosäätiön nettisivuilta.

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Kesällä 2021 tehtyyn väestökattavaan tutkimukseen osallistui 1 579 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.