Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Jonot vanhusten pitkäaikaishoitoon pidentyneet joka toisessa suuressa kaupungissa – Yksi syy voi yllättää

Jonot vanhusten pitkäaikaishoitoon ovat pidentyneet lähes joka toisessa suuressa kaupungissa, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalainen kysyi asiaa sähköpostitse 20 suurimmalta kaupungilta tai kuntayhtymältä, johon kaupunki kuuluu. Kaikki vastasivat.

Jonojen kasvusta raportoivat Helsinki, Espoo, Vantaa, Jyväskylä, Kuopio, Siun sote, Päijät-Sote, johon Lahti kuuluu, Siun sote, johon Joensuu kuuluu, sekä Rovaniemi ja Vaasa.

Yksi syy voi korona-aikana yllättää: Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen Uutissuomalaiselle, että vanhuksia kuolee hoivakodeissa nyt huomattavasti keskiarvoa vähemmän. Tähän suurin syy on monen vastaajan mukaan tehostettu hygienia.

Jonojen kasvuun toinen syy on, että yhä useampi hakee hoitopaikkaa. Osa vastaajista kertoo, että eristyksissä olo on heikentänyt vanhusten toimintakykyä, joten tarve laitospaikoille on suurentunut. Helsingistä Projektijohtaja Päivi Mäkimartti kertoo Uutissuomalaiselle, että ikääntyneet sinnittelivät aiemmin koronan pelossa pitempään kotona.

Espoossa keskeisin syy jonojen pidentymiseen on henkilöstöpula, jota koronatoimet ovat pahentaneet entisestään.

Jonotilanne on pysynyt ennallaan Tampereella, Oulussa, Porissa, Seinäjoella, Salossa sekä Eksotessa, johon Lappeenranta kuuluu, Essotessa, johon Mikkeli kuuluu, ja Kymsotessa, johon Kotka ja Kouvola kuuluvat.

Hämeenlinnassa jonot ovat puolestaan lyhentyneet, koska jonotusprosessia on kehitetty. Turussa korona-ajan vaikutusta jonotilanteeseen ei osattu arvioida.