Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putkareissun osoite ei ole enää Kisahallin pääty – "Poliisin olisi pitänyt joka tapauksessa väistyä tiloista"

Päihteet: Remontti sulki ”Kisiksen päädyn”. Pasilassa on poliisivankilan yhteydessä myös selviämishoitoasema, jonne hakeudutaan vapaaehtoisesti. Nuorimmat ovat 16–17-vuotiaita.

Putkana ja päihteidenkäyttäjien säilönä tunnettu ”Kisiksen pääty” jäi tällä viikolla historiaan, kun Töölön säilytyssuoja ja kaupungin ylläpitämä selviämishoitoasema muuttivat Helsingin poliisivankilan vastaremontoituihin tiloihin Pasilan poliisitalolle.

Jatkossa vapaaehtoisesti hoitoa saamaan tulleita päihtyneitä, säilöön otettuja sekä poliisivankilan asiakkaita hoidetaan saman katon alla.

Helsingin poliisin ylikomisario Juha Tuomela totesi alkuviikolla tiedotteessa, että muutto oli ajankohtainen.

– Töölön säilytyssuojan tiloihin on tulossa mittava remontti, jolloin poliisin olisi pitänyt joka tapauksessa väistyä tiloista. Tässä yhteydessä katsoimme, että on järkevämpää keskittää toiminta kokonaan Pasilaan. Toimintoja tiivistämällä ja käyttötarkoitusta muuttamalla saimme remontoitua tiloihin toimivan kokonaisuuden.

Tilojen remontti alkoi viime vuoden maaliskuussa.

Selviämishoitoasema tekee yhteistyötä poliisivankilan kanssa antamalla sen asukkaille tarvittaessa terveydenhuollon palveluita.

Poliisivankilan yhteydessä sijaitseva selviämishoitoasema on oma yksikkönsä ja osa Helsingin kaupungin päihdepalveluita.

Myös laki velvoittaa huolehtimaan päihtyneestä. Päihtynyt on lain mukaan viipymättä toimitettava sairaalahoitoon tai ryhdyttävä toimenpiteeseen, mikäli potilaan terveydentila niin vaatii.

Pasilan poliisitalossa selviämishoitoaseman käytössä on sali, jossa on sairaalasängyt sekä wc- ja suihkutilat ja tila yksilölliseen keskusteluun. Paikkoja on yhteensä kymmenen. Tyypillisin asiakas on 55–68-vuotias mies. Naisten osuus asiakkaista on kasvussa, samoin ikääntyneiden. Alle 16-vuotiaita asemalla ei hoideta.

– 16-vuotiaita meillä on harvoin. 17-vuotiaita on, jos ei nyt ihan joka viikko, niin melkein joka kuukausi. Se on vähän surullista, toteaa päihdepalveluiden ylihoitaja Jalmiina Nummelin.

Selviämishoitoasemalla työskentelee lähiesihenkilöiden lisäksi kymmenen hoitajaa, sairaanhoitajia ja lähihoitajia. Asemalla hoidetaan vahvasti päihtyneitä, joiden terveydentila vaatii seurantaa. Hoito kestää tavallisesti noin vuorokauden eli selviämisen ajan tai siihen asti, kunnes potilas kykenee itse huolehtimaan itsestään. Hoito on vapaaehtoista. Sen voi keskeyttää koska vain.

Seurannan jälkeen potilaat lähtevät joko kotiin tai jatkohoitoon. Selviämishoitoasemalta potilaita voidaan ohjata päihdepalveluiden piiriin tai sairaaloiden päivystyksiin.

Eniten asiakkaita on viime vuosina ollut vapun ja uuden vuoden aattoina.

– Myös juhannusaatto on noussut yhdeksi huippuajaksi viime vuosina. Keskikesän juhlaa vietetään yhä enemmän nykyään kaupungeissa, Nummelin arvelee syyksi.

Kesälomista johtuen heinäkuu on perinteisesti ollut kuukausista vilkkain.

Asiakaskäyntejä on viime vuosina ollut noin 3 000 vuodessa. Viime vuonna asiakasmäärät laskivat koronan vuoksi merkittävästi. Asiakkaita oli vain noin 2 300.

– Tämä johtunee ravintoloiden suluista ja rajoituksista koronaan liittyen, Nummelin toteaa.

Kisahallin selviämishoitoasema perustettiin vuonna 2001.

Aseman avaaminen helpotti aikanaan sairaaloiden päivystyspoliklinikoiden työtä sekä vähensi putkaan päätyneiden määrää.