"En lähtisi Ruotsin tilannettakaan paisuttamaan" – Pormestari Juhana Vartiainen uskoo, että alueiden erojen kärjistyminen pystytään Helsingissä estämään

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) ei näe Helsingin asuinalueiden eriytymistä vääjäämättömänä kehityskulkuna, johon ei kyettäisi puuttumaan.

– Tähän mennessä eriytymisen ehkäisyssä on onnistuttu kohtuullisen hyvin, hän sanoo ja mainitsee sekoittavan asuntopolitiikan, jolla on pyritty välttämään vuokratalovaltaisia alueita.

Segregaatiosta kielii kuitenkin se, että vaikka väestön yleinen koulutusaste on kaupungissa noussut, korkeakoulutetut helsinkiläiset keskittyvät yhä voimakkaammin samoille alueille.

– Eriytymistä ei voida kokonaan estää, sillä toki ihmiset saavat asua missä haluavat. Mutta siihen, ettei tilanne kärjisty, on paljonkin keinoja olemassa. Varhaiskasvatus ja hyvät koulut ovat merkittävässä asemassa. Lisäksi meillä on kaupunkiuudistusalueita, joihin satsataan enemmän, kuten Malminkartano, Kannelmäki, Malmi ja Mellunkylä.

Vartiaisen mukaan puolueilla on Helsingissä täydellinen yhteisymmärrys siitä, että eriytymistä pitää torjua.

– Olen kohtuullisen optimistinen, että alueet kehittyvät tasapainoisesti.

Kysymykseen siitä, onko Helsinki "Ruotsin tiellä", josta KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren äskettäin Helsingin Uutisissa varoitti, Vartiainen vastaa, ettei hän halua Ruotsinkaan osalta asiaa paisuttaa.

– Ruotsissa maahanmuuttajia on ollut huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Samalla pitää muistaa, että maahanmuuttajat ovat olleet myös osa Ruotsin talouden vahvuustekijöitä, sanoo itsekin Tukholmassa asunut Vartiainen.

Hän jatkaa uskovansa, että Ruotsissa löydetään ratkaisut kipukohtiin, joita joissain Tukholman ja Malmön lähiöissä on.

Helsingin viime viikolla julkaistussa kaupunkistrategiassa (HU 2.–3.10.) todetaan, että Helsinki edistää julkisen tilan turvallisuutta kaikille. Samalla mainitaan, että "Helsinki puolustaa jokaisen vapautta omannäköiseen elämään aina siihen asti, kun toiminta ei rajoita muiden oikeuksia samaan." Mihin tällä viitataan?

– Mielestäni se on valtavan hyvä lähtökohta kaupunkielämään, sehän on liberalismin perusajatus ja osa kaupungin ihanuutta, Vartiainen sanoo.

Strategiassa jatketaan, että Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa kaikki elämäntavat ja mielipiteet voivat olla sopusoinnussa.

Lue myös: Lupaus nopeasta rahasta voi houkuttaa jengeihin – Näin sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi KRP:n varoitusta "Ruotsin tiestä"

Mielipiteitä on asukkaissa herättänyt etenkin kaupungin kasvu ja tiivistyminen. Vartiaisen mukaan vaalien alla esitetyt huolet arvokkaiden luontokohteiden säilymisestä on otettu huomioon strategiassa.

– Mutta kasvu on lupaus paremmasta, hän muistuttaa.

– Pienenevä kaupunki olisi samalla näivettyvä kaupunki, jossa työpaikat vähenisivät ja väki alkaisi muuttaa pois.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut