Nämä 7 ravintolaa mullistivat Helsinkiä – "Mainostettiin Amerikkaan liittyvillä mielikuvilla"

Helsingin Uutiset pyysi tutkija Ritva Kylliä nostamaan esiin kaikkein käänteentekevimpiä ravintoloita Helsingissä ennen ja nyt.

– Aikana, jolloin kaukomatkailu ei ollut yhtä yleistä kuin nyt, ensimmäiset kiinalaiset, japanilaiset ravintolat jne. toivat kokonaan uudenlaisia makumaailmoja helsinkiläisten ulottuville.

Niitä hän on nostanut kirjassaankin esiin.

– Samaten esimerkiksi ensimmäinen Carrols vuonna 1975 toi amerikkalaista pikaruokakulttuuria Suomeen ja mullisti ravintolakulttuuria.

Tällä hän tarkoittaa näkymisen ja näyttäytymisen kulttuuria.

Ruokahistorioitsijan seitsemän parasta ravintolaa listaan kuuluvat:

1) Seurahuone: – Perinteisistä 1800-luvulla toimineista ravintoloista on pakko nostaa alkuun Seurahuone: Seurahuoneiden merkitys on ollut eri puolilla Suomea merkittävä. Ne olivat ranskalaisen ruokakulttuurin vankkoja lähettiläitä, ja näin on ollut myös Helsingissä.

2) Hotelli Kämp: – Sen ravintolatoiminta on ollut tietenkin kiintotähti, joka tulee ruokahistorian aineistoissa tasaisesti vastaan.

3) Elite: –Tällä on ollut hohtoa ja vetovoimaa koko Suomessa.

4) Hotelli Torni: – 1950-luvulla toiminut kiinalainen ravintola oli yksi uusien makujen ja uudenlaisten ruokailuvälineidenkin esittelijä. Tuoreemmista tulokkaista vastaavanlaisena esimerkkinä voisi olla Farang.

5) Carrols: – Esimerkkinä maailmanlaajuisesta amerikkalaisen pikaruokakulttuurin vyörymisestä muihin maihin. Carrolsia mainostettiin vahvasti Amerikkaan liittyvillä mielikuvilla.

6) Nokka: – 1900-luvun viimeisinä vuosina ja 2000-luvun alussa perustetut suomalaiseen ruokakulttuuriin nojaavat ensimmäiset ravintolat. Ensimmäisenä näistä tulee mieleen Ravintola Nokka, joka osti jo vuonna 2002 raaka-aineita suoraan maatiloilta. Siinä vaiheessa suomalaisille piti vielä vakuutella, että suomalaisistakin tuotteista oli mahdollista tehdä gourmet-ruokaa.

7) Finnjävel: – Bonuksena nykyajalta Finnjävel rössypottuineen ja porkkanalaatikkoineen sekä Michelin-tähtineen.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Muistatko vielä Chez Mariuksen, Fabiansin, Motin, Wimpyn tai Carrolsin? – Moni aikanaan suosittu helsinkiläisravintola on enää muisto

"Täydellinen makuräjähdys!" –  Helsingin paras burger-ravintola sai lukijoilta äänivyöryn, katso tästä 10 parhaan lista

Enska, 87, testasi 5 000 ravintolaa – nämä ovat viisi parasta Helsingissä

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut