Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebook ja muut sen sovellukset toimivat taas – Poikkeuksellisen suuri katko vaikutti odottamattomiinkin palveluihin

Facebook ja muut yhtiön palvelut toimivat taas. Yhtiö ilmoitti Twitter-tilillään tiistaina aamuyöllä, että palvelut ovat alkaneet palautua.

Facebookin palveluissa oli eilen illalla poikkeuksellisen suuri katkos, joka kesti useita tunteja.

Facebook kertoo blogissaan, että katkoksen syynä olivat tärkeisiin reitittimiin tehdyt asetusmuutokset. Kyseiset reitittimet koordinoivat Facebookin mukaan liikennettä yhtiön datakeskusten välillä. Kun verkkoliikenne häiriintyi, datakeskusten välinen kommunikaatio häiriintyi ja palvelut pysähtyivät.

Yhtiön teknologiajohtaja Mike Schroepfer kertoi jo illalla Twitterissä, että katkoksen taustalla oli yhtiön verkko-ongelma.

– Vilpitön anteeksipyyntö kaikille, joihin Facebookin palveluiden katkot vaikuttavat juuri nyt, Schroepfer kirjoitti.

Eilinen katkos oli yksi suurimmista, joita verkkosivujen ja palveluiden tilaa mittaava Downdetector-sivusto on koskaan mitannut, kertoi Downdetectoria pyörittävän Ooklan sisältöjohtaja Isla McKetta Speedtest-sivuston blogissa. Vikaraportteja tuli kaikkiaan 14 miljoonaa ympäri maailman.

McKettan mukaan verkkokatkos saattoi yllättää monet ihmiset, sillä katkos vaikutti Facebookin tuttujen palveluiden – Facebookin, Instagramin, WhatsAppin ja Facebook Messengerin – lisäksi myös moniin sellaisiin palveluihin, joita ei osaisi yhdistää Facebookiin. Jos verkkopalvelulla on käytössään joku Facebookin työkalua, sillä oli eilen ongelmia.

– Facebook operoi yhtä maailman suurimmista mainosverkoista, jota käyttävät lukemattomat verkkosivut ja mobiilisovellukset. Facebook myös tarjoaa todentamistavan (log in) monille eri verkkosovellusten käyttäjille, McKetta kirjoitti.

Muokattu 5.10.2021 kello 10.11: Lisätty tiedot Facebookin blogikirjoituksesta.