Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusipaikkainen robottibussi aloitti Vuosaaressa – näin sen kyytiin pääsee

Robottibussikokeilu käynnistyi viime viikolla uudella bussilinjalla Vuosaaressa.

Linjaa 90R operoi sähköinen robottibussi, joka liikkuu muun liikenteen seassa. Mukana kuusipaikkaisessa bussissa on turvakuljettaja, joka valvoo ajoa. Palvelu on matkustajille ilmainen.

Robottibussi ajaa arkisin reittiä kello 8–12 ja 16–20. Viikonloppuisin bussin voi tilata ennalta määritellyn reitin varrella sijaitseville pysäkeille kello 9–12 ja 15–18 välillä. Aikataulut ovat nähtävillä HSL:n Reittioppaassa. Linkki Reittioppaaseen löytyy täältä.

Kyydissä pyydetään noudattamaan joukkoliikenteen koronasuosituksia ja käyttämään kasvomaskia.

Itsekseen ajavan robottibussin tavoitteena on parantaa Aurinkolahden saavutettavuutta ja ajaa aiempia kokeiluja suuremmilla keskinopeuksilla eli lähestyä nykyisen joukkoliikenteen matkustusnopeutta. Kokeilu kestää marraskuun loppuun.

– Kokeiluja täytyy toteuttaa edelleen aidossa käyttöympäristössä, jotta tekniikkaa ja liikkumisen palvelua voidaan kehittää vastaamaan käytännön tarpeisiin. Tavoitteena tulevaisuudessa on ennen kaikkea pidempikestoisemmat kokeilut, joissa tekniikkaa sekä palvelumallia kehitetään järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti, kertoo projektipäällikkö Eetu Rutanen Metropoliasta tiedotteessa.

Helsingin kaupunki on luovuttanut väliaikaisesti kadunvarsien pysäköintipaikkoja Vuosaaren reitin molemmista päistä robottibussin päätepysäkeiksi, joilla robottibussi odottaa kutsuja. Vuosaaren terveysasemalla on bussin ajoakkujen latauspaikka.

Pilotti on osa EU:n Horisontti 2020 -puiteohjelman Ride2Rail-hankkeen toimintaa. Bussi on virolaisen Auve Techin valmistama. Pilottia operoi suomalainen Roboride. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin, kaupungin yhtiön Forum Virum Helsingin ja Metropolia ammattikorkeakoulun älykäs liikkuminen -innovaatiokeskittymän kanssa.

Matkustajilla on mahdollisuus antaa kokeilusta palautetta suoraan turvakuljettajille tai Tampereen yliopiston VERNE-tutkimusryhmän tekemän kyselyn kautta.

Aikaisemmin robottibussikokeilu on ollut käynnissä muun muassa Kivikossa, Pasilassa ja Hernesaaressa.

Lisäys 5.10 . kello 12.47: Juttuun lisätty linkki HSL:n Reittioppaaseen.

Lue: Helsingin robottibussi pois liikenteestä ennen aikojaan – "Bussi alkoi kulkea oudosti ja meni alamäessä kovempaa kuin oli ohjelmoitu"

Lue: Itsestään ajavia robottibusseja voi nähdä jälleen Pasilassa keväällä – koeajot ovat matkustajille ilmaisia

Lue myös: Robottibussin ensi kesän reittiä suunnitellaan Ruoholahteen