Juttua päivitetty
Suomeen saapuneilla vierastyöläisillä on todettu koronan tartuntaryppäitä usealla paikkakunnalla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:stä kertoo sähköpostitse, että tuoreimmat tartuntaryppäät ovat olleet pääkaupunkiseudulla ja Lounais-Suomessa eli Raumalla ja Turussa.
– Tartuntoja voi pahimmillaan olla reilusti yli 100 per ryväs, usein puhutaan kymmenistä tartunnoista, Kiviranta kertoo.
THL:n tiedotteen mukaan osa tartunnan saaneista on joutunut sairaala- ja jopa tehohoitoon. Lukumäärät eivät selviä tiedotteesta eikä Kivirannallakaan ole niistä tarkkaa tietoa.
Tällä hetkellä vierastyöläisten tartuntaryppäissä korostuvat Kivirannan mukaan rakennustyömaat ja telakka. Kesällä tautiryppäitä oli marjanpoimijoilla. Kivirannan mukaan Suomeen tulevilla työntekijöillä on jonkin verran koronatodistuksia, joiden nojalla he tulevat maahan.
– Rokottamattomia heidän joukossaan on runsaasti ja olisikin toivottavaa, että saataisiin heitä rokotettua täällä Suomessa enemmän, Kiviranta kuitenkin kertoo.
Koska vierastyöläiset asuvat usein yhteismajoituksessa ja kulkevat yhteiskuljetuksilla, tartuntaketjuja on vaikea katkaista. Eristys- ja karanteenitilojakin on hankala järjestää.
– Vierastyöläiset asuvat usein yhteismajoituksissa ja kulkevat töihin kimppakyydeillä, mikä varmaan osaltaan pitää tartuntoja yllä nimenomaan heidän omissa porukoissaan, mutta tietysti heillä on myös kontakteja kantaväestöön sekä työmaillaan että yhteiskunnan palveluja käyttäessään. Tietoa siitä, kuinka monta jatkotartuntaa näistä on seurannut, on erittäin vaikea arvioida, Kiviranta sanoo.
THL:n mukaan tartuntaryppäät saadaan parhaiten hallintaan tehokkaalla testauksella työpaikoilla. Hyviä kokemuksia on myös säännöllisestä työntekijöiden koronaseulonnoista joko pcr- tai antigeenitestillä.
THL muistuttaa, että työturvallisuudesta huolehtiminen on aina työnantajan vastuulla. Työnantajien kannattaisikin kannustaa työntekijöitä ottamaan koronarokote ja käymään testeissä vähäisistäkin oireista. Suomessa voidaan rokottaa myös vierastyöläisiä.
Muokattu 5.10.2021 kello 11.19: Lisätty Hannu Kivirannan osuus.