Pk-seudun koronanyrkki antoi uudet maskisuositukset – Koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskin käyttöä rokotussuojasta huolimatta tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali ovat kohonneet. Katja Juurikko

Sirpa Repo

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on antanut uudet alueelliset suositukset maskin käytöstä. Suositukset koskevat kaikkia 12 vuotta täyttäneitä.

Se suosittelee maskia käytettäväksi julkisissa sisätiloissa aina, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana.

Ryhmä toteaa, että maskia on myös syytä aina käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kauppa keventää koronarajoituksiaan – Katso oman alueesi maskisuositus

Lisäksi maskin käyttöä suositellaan rokotussuojasta huolimatta tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali ovat kohonneet. Sen vuoksi maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Näihin kuuluvat yleisötilaisuudet, uskonnolliset kokoontumiset ja ravintolat.

Suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Ulkonakin pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa.

Rhmän tiedotteen mukaan maskin käytön suositus on valmistelu hyödyntäen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskipistetaulukkoa. Se on arvio tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä.

Suositukset kaupunkien henkilöstölle maskien käytöstä vahvistetaan erikseen. Niistä kerrotaan myöhemmin tällä viikolla.

THL muutti maskisuositustaan, näissä tilanteissa maskin kannattaisi nyt olla kasvoilla – "Etenkin, jos sinulla ei ole koronarokotusta"

Raportointi päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistuksista ja tartunnoista päättyy. Päätöksen ovat yhdessä tehneet Helsinki, Espoo ja Vantaa.

Altistumisten raportoinnista luovutaan, koska tieto ei ole enää vertailukelpoista aiempaan nähden eikä raportointi ole enää tarkoituksenmukaista.

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten altistustilanteissa selvitetään THL:n ohjeen mukaan vain varsinaisesti altistuneet eli ne, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa. Altistumisista ollaan edelleen yhteydessä huoltajiin ja annetaan toimintaohjeet.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjauksia noudattavat Helsinki, Espoo, Vantaa sekä Kauniainen.

Alle 30-vuotiaiden miesten ja poikien rokottaminen muuttuu – "Sydänlihastulehdusriski on olemassa"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut