Rahat: Talousahdinko voi johtaa siihen, että oma koti on laitettava vuokralle.
Jos perheen talous ajautuu esimerkiksi irtisanomisten vuoksi umpikujaan, voi tilanne näyttää synkältä. Päteviä keinoja selvitä hankalasta pinteestä on kuitenkin monia.
– Jos perheellä on työttömyyden yllättäessä esimerkiksi asuntolainaa, ensimmäinen toimenpide on tietenkin pyytää pankilta lyhennysvapaita kuukausia. Koronaepidemian aikana pankit ovat suhtautuneet lyhennysvapaisiin varsin suopeasti ja niitä voi saada kerralla jopa useamman kuukauden verran, kertoo Asuntosalkku Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sinnemaa.
– Radikaalein ratkaisu on se, että perhe päättää laittaa omistusasuntonsa vuokralle ja muuttaa itsekin vuokra-asuntoon. On tietenkin perheen oma valinta, haluaako se asua jatkossa aiempaa vaatimattomammin esimerkiksi pienemmässä ja edullisemmassa asunnossa.
Jos perhe päättää muuttaa vuokralle, uusi koti kannattaa Sinnemaan mukaan valita alueelta, jossa on toimiva joukkoliikenne. Tällöin ennakoidaan sitä, että tiukan paikan tullen voidaan laittaa myös auto myyntiin.
– Julkista liikennettä käyttämällä voi lähtökohtaisesti säästää aina rahaa, jos sitä verrataan oman auton käyttökustannuksiin. Ja onhan se samalla myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, Sinnemaa korostaa.
Pakon edessä muuttaminen on vaikea ratkaisu, mutta säästötoimena se voi olla hyvinkin tepsivä.
Olisi hyvä, jos perheellä olisi tuollaiset kolmen tai jopa kuuden kuukauden nettotulot säästössä.
– Koti on paikka, josta varmasti jokainen pitää loppuun asti kiinni kynsin ja hampain, mutta joskus siitäkin voi tosiaan joutua luopumaan, muistuttaa Takuusäätiön chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija Liina-Lotta Heinonen.
– Mikäli tähän ratkaisuun päädytään, tilanne on pääkaupunkiseudulla paljon parempi kuin muualla Suomessa. Esimerkiksi Helsingissä asunnot menevät kaupaksi huomattavasti helpommin kuin vaikkapa paikoin Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Jos koti menee myyntiin, kannattaa muistaa, että jos asunnossa on asuttu yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, sen voi myydä verovapaasti.
Heinosen mukaan perheen kannattaa valita muut säästökeinot sen mukaan, onko perheen talousahdinko väliaikainen vaiko pysyvä.
– Jos irtisanominen työstä on osunut omalle kohdalle, eikä ansiotuloja ole, siinä tilanteessa kannattaa ehdottomasti reagoida nopeasti. Tärkeintä on se, että haluaa hoitaa raha-asiansa, eikä jää odottamaan tilanteen kriisiytymistä.
Jos perheen maksukyky romahtaa, voi kiperimmässä tapauksessa olla edessä ulosotto.
– Vaikka noin 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja 500 000:lla on velkoja ulosotossa, meillä Suomessa on valitettavasti hirveän vanhanaikainen käsitys ulosotosta. Siitäkin tilanteesta voi varsin hyvin selvitä.
– Missään vaiheessa ei pidä vajota synkkyyteen, sillä Suomessa on yhä hyvät mahdollisuudet saada yksityishenkilön velkajärjestely, jos muut maksukeinot eivät onnistu, Heinonen korostaa.
Suomen pankin tilaston mukaan suomalaiset ovat nostaneet nyt lainoja enemmän kuin koronaepidemiaa edeltävänä aikana.
Takuusäätiössä on neuvottu tänä vuonna viidenneksen enemmän asuntovelallisia kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.
Myös auto- ja opintolainoja on ollut aiempaa useammalla neuvotulla. Niitä on ollut lähes puolet enemmän viime vuoteen verrattuna.
Samoin vakuudellisen kulutusluoton käyttäminen on Suomessa yhä yleisempää.
– Laina itsessään ei lähtökohtaisesti ole ongelma, vaan siitä voi tulla sellainen, jos sitä ei kykene maksamaan takaisin, Heinonen mainitsee.
Talouskuoppaan joutumista kannattaa ehkäistä myös jo ennakolta.
– Olisi hyvä, jos perheellä olisi tuollaiset kolmen tai jopa kuuden kuukauden nettotulot säästössä. Sen summan avulla pääsee jo pahimpien karikkojen ylitse.
– Myös esimerkiksi pitkäaikainen säästäminen erilaisiin rahastoihin tuottaa pitkällä aikavälillä useimmiten voittoa.