Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin laskelma: Rokottamattomien sairaalahoito maksaa jopa miljardin

Husissa on tehty teoreettinen laskelma rokottamattomien henkilöiden koronavirustaudin hoidon kustannuksista erikoissairaanhoidossa Suomessa tulevina vuosina.

Laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö tulee jossain vaiheessa saamaan koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon. Riski päätyä sairaalahoitoon vaihtelee ikäryhmittäin. Esimerkiksi alle 20-vuotiaiden tartunnan saaneiden riski päätyä sairaalahoitoon on arvioitu 0,5 prosentiksi, mutta yli 70-vuotiailla riski on jo 30 prosenttia.

Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus on Husissa ollut 16 338 euroa.

– Arvioimme, että rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa, sanoo tiedotteessa Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Hän kertoo, että laskelman mukaan nykyisillä rokotuskattavuuksilla Suomessa lähes 64 000 henkilöä tulee vielä tarvitsemaan koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana.

– Toki tämä rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke, Mäkijärvi jatkaa.

Mäkijärvi muistuttaa, että niin sanotun jäännöstaudin kustannukset ovat valtavat. Ne ovat jostain muusta pois, ellei terveydenhuollon resursseja lisätä.

– Erikoissairaanhoidon resursseja tarvitaan muiden potilaiden hoitoon sen sijaan, että hoidamme potilaita, joiden tauti olisi voitu estää toimivalla ja turvallisella rokotteella, muistuttaa Mäkijärvi.

Hän sanoo vielä, että tehohoidon kapasiteetin lisääminen on välttämätöntä, jotta muutkin kuin koronaviruspotilaat saadaan hoidetuksi, jos koronaviruspotilaat jäävät tuleviksi vuosiksi pysyvästi kuormittamaan terveydenhuoltoa.

– Tehohoidon kapasiteetin lisääminen on hidasta ja kallista. Tämä työ täytyy käynnistää nyt, jotta emme jää nykyiseen tilanteeseen, jossa muiden potilaiden hoidon sujuvuutta ei voida taata, lisää Mäkijärvi.

Husin tekemissä laskemissa ei ole mukana lyhyistä sairaslomista, jälkipoliklinikkakäynneistä, koronan pitkäaikaisoireiden hoidosta, eläkkeistä, perusterveydenhuollon kuormituksesta tai muiden sairauksien hoitoviiveistä aiheutuvia kustannuksia.