Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkista tämä asetus autostasi, saatat autoilla takavalot pimeinä

Aamun ja illan hämärässä liikenteessä on autoja, joissa ovat päällä vain etuvalot tai valot eivät pala ollenkaan. Autoilijan vastuulla on, että muut näkevät hänet.

Syksyn edetessä lisääntyvä pimeys vaatii kunnolliset ajovalot. Jos näkyvyys on huonontunut esimerkiksi sumun, lumi- tai vesisateen takia, on ajo- ja takavaloja käytettävä myös päivällä. Pelkät huomio- eli päiväajovalot eivät silloin riitä.

Takavalojen palamattomuuteen voi olla yhtenä syynä autojen päiväajovalotoiminto. Joissakin automalleissa takavalot eivät pala automaattisesti, jos päiväajovalotoiminto on käytössä.

– Autoilijan on tunnettava oman kulkupelinsä toiminta. Ohjekirjan lukemisen lisäksi kannattaa kokeilla ja katsoa ennen kuin lähtee liikkeelle, miten valokatkaisijan eri valinnat vaikuttavat valojen toimintaan, kehottaa tiedotteessa Liikenneturvan Marko Nieminen.

Hämärässä havaintojen tekeminen on hankalampaa kuin valoisalla. Liikenneturva neuvoo, että kaukovaloja on hyvä käyttää aina, kun se muita häikäisemättä on mahdollista ja tieosuus ei ole valaistu.

Pimeys on syytä huomioida myös ajonopeudessa. Nopeutta tulee alentaa, jotta kuljettajalle jää aikaa havainnoida ja toimia tilanteen vaatimusten mukaan.