Vihreiden Emma Kari: Vanhankaupunginkosken pato on purettava

Vihreä valtuutettu, kansanedustaja Emma Kari vaatii Vanhankaupunginkosken padon purkamista ja länsihaaran avaamista, jotta vaelluskalojen nousu Vantaanjokeen helpottuisi. Kari jätti valtuuston kokouksessa aiheesta aloitteen.

– Padon purkaminen olisi merkittävä toimi, jolla kaupunki suojelee luonnon monimuotoisuutta. Kyse on uhanalaisten lajien kantojen elvyttämisestä, Kari painottaa tiedotteessa.

Vanhankaupunginkoskessa on kaksi haaraa. Itähaarassa on kalatie ja läntisessä haarassa pato, joka estää vaelluskalojen nousua tärkeille kutupaikoille. Vanhan voimalan energiantuotanto loppui vuonna 2019, joten kaloille haitallinen pato on Karin mukaan pystyssä ainoastaan historiallisista syistä.

Valtuusto päätti viime keväänä selvittää länsihaaraan padon purkamisen vaihtoehtoja. Kaupunki on lisäksi nyt käynnistämässä toimia itähaaran kalatien kunnostamisesta.

– Itähaaran parantaminen on tärkeä hanke, mutta sen vaikutukset ovat epävarmoja eikä se poista patoon liittyviä suuria ongelmia. Vanhakaupunginkosken pato on merkittävin Helsingin vaelluskalakantojen elpymisen este, Kari sanoo.

Pato voidaan Karin mielestä toteuttaa kokonaan tai osittain, jolloin alueen museoarvoille koituisi mahdollisimman vähän haittaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut