Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riitainen valtuusto hyväksyi Meri-Rastilan itäosan täydennysrakentamisen – 2 000 uutta asukasta jyrää osan alueen puista ja kallioista

Valtuusto hyväksyi Meri-Rastilan itäosan uudistuksen, joka tarkoittaa alueen täydennysrakentamista ja 2 000 uutta asukasta. Alueella on nykyisin 1 200 asukasta.

Lähinnä vasemmistoliiton ja perussuomalaisten valtuutetut olisivat halunneet säästää Pohjavedenpuiston aluetta rakentamiselta, mutta ryhmien tekemät palautusesitykset eivät saaneet riittävästi kannatusta.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) perusteli alueen uudistamista sillä, että siellä on vapaarahoitteisia asuntoja vain kymmenen prosenttia, kun taas säädeltyjen vuokra-asuntojen osuus on lähes puolet.

– Alue rakentui 1990-luvun lamavuosina, jolloin vapaarahoitteisten asuntojen rakentajia ei kovin paljon tullut. Meri-Rastila sijaitsee myös metron lähellä, joten sen täydennysrakentaminen on perusteltua. Tässä on nyt kaikella taidolla sovitettu yhteen ekologiset ja muut tavoitteet, Sinnemäki luonnehti.

Alueelle on suunniteltu uutta rakentamista viheralueiden reunoille sekä nykyisille tonteille. Asemakaavan muutokseen sisältyy joitakin purkavan uusrakentamisen kohteita.

Vasemmistoliiton valtuutetut vastustivat kaavaesitystä.

– Paikalliset asukkaat ovat rakentamista vastustaneet, mutta heitä ei ole kuunneltu, Minja Koskela (vas.) totesi.

– Kaavasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen ja pidän todennäköisenä, että kaava kaatuu siellä, Elina Kauppila (vas.) huomautti.

Myös vuosaarelainen demarivaltuutettu Ville Jalovaara totesi, ettei voi kaavaa kannattaa.

– Lisäksi vastustan toimintatapaa, että tärkeä asia tuodaan käsittelyyn viimeisenä yömyöhällä pitkiä monologeja sisältäneen strategiakeskustelun jälkeen, Jalovaara sanoi kellon hipoessa 23:ea yöllä.

Myös vihreiden Mari Holopainen oli sitä mieltä, että olisi ollut parempi jättää suurempia kohtia alueesta rakentamatta, sillä kyseessä on merkittävä vanha metsä- ja kallioalue.

– Enkä pidä menettelytavasta, ettei valtuusto voisi kumppanuussopimusten jälkeen päättää asiasta.

Sinnemäki totesi, että kumppanuus kaavoitushankkeissa ei sido valtuutettuja, joilla on aina vapaat kädet äänestää niin kuin haluavat.

Vihreiden Tuomas Rantanen huomautti, että rakentamista on Meri-Rastilassa aika paljon karsittu.

– Sinne jää edelleen erittäin runsaat viheralueet kaavan toteuttamisen jälkeenkin, Rantanen totesi.

Vihreiden Otso Kivekäs loi katsauksen lähistön kaavoitushistoriaan:

– Vuonna 2013 Meri-Rastilan rantaan yritettiin tuoda kovan rahan asuinaluetta. Se päätös hylättiin. Teimme silloin vastaehdotuksen, että Meri-Rastilaan tehtäisiin täydennysrakentamista.

– Tämä kaava on eriytymisen torjunnassa yksi tärkeimpiä, hän tähdensi.

Vasemmistoliiton Mia Haglund teki palautusesityksen, joka kaatui äänin 58–22 (tyhjiä 1). Myös perusssuomalaisten Laura Korpisen palautusesitys kaatui äänin 58–13 (tyhjiä 10).