Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnetko nämä legendaariset rannekellot? – Valtteri Bottaskin innostui: "Muuten olo tuntuu alastomalta"

Kellot: Kellotehtailija Jack Heuer ymmärsi tuotesijoittelun merkityksen ja onnistui luomaan yhden ikonisimmista moottoriurheilukelloista.

Autot, mekaaniset rannekellot ja moottoriurheilu kuuluvat vahvasti yhteen. Taistelu aikaa vastaan on innostanut monet maailman parhaista kellotaloista lanseeraamaan omia, moottoriurheiluhenkisiä mallistoja.

Sveitsiläisen TAG Heuer -kellotehtaan Monaco-malli on ehkäpä maailman ikonisin moottoriurheilukello. Aikarauta sai legendaarisen maineen, kun Hollywood-tähti Steve McQueen käytti kantikasta kelloa kulttimaineeseen kasvaneessa Le Mans -elokuvassa vuonna 1971.

– Monaco on varmasti se halutuin moottoriurheilu- ja autokello. Malli on pysynyt muodissa yli 50 vuotta, ja sen suosio on edelleen vankkumaton. Varmasti näyttelijä Steve McQueenin ja leffan fanittamisella on suuri vaikutus legendan syntymiseen, helsinkiläisen Osk. Lindroos -kelloliikkeen toimitusjohtaja Antti Keisu arvioi.

Monaco-mallin ja Steve McQueenin välisen yhteistyön takana oli kellotehtailija Jack Heuer, joka ymmärsi jo tuolloin markkinoinnin ja tuotesijoittelun merkityksen.

Heuer oli ensimmäisiä kellobrändejä, jotka näkyivät moottoriurheilun kuninkuusluokassa.

– Legendan mukaan Jack Heuer lähetti Le Mans -elokuvan kuvauksiin erilaisia kellomalleja. Näistä ehdokkaista King of Cool alias Steve McQueen valitsi käyttöönsä silloin uunituoreen Monacon. Sinitauluinen, kantikas malli oli erikoisen näköinen ja sopi parhaiten kilpa-autoilijan tyyliin, Keisu kertoo.

Joka vuosi Monacon GP-kilpailun aikoihin toukokuussa kellon kysyntä jostain syystä herää. Aikaraudassa on vintage-henkeä.

– 1960-luvulla Monaco oli historian ensimmäinen neliönmuotoinen ja vesitiivis rannekello, johon oli sovitettu automaattikronografikoneisto. Tuote oli edelläkävijä, Keisu muistuttaa.

Monaco Steve McQueen -mallin hinta on tänä päivänä 6 000 euroa, joten mistään halpatuotteesta ei ole kysymys.

Toinen kellomaailman moottoriurheiluikoni on Rolex Daytona. Nimi juontaa kuuluisasta Daytonan kilparadasta, joka sijaitsee Floridassa. Teräskuorinen kello maksaa 12 750 euroa.

Jos haluaa Daytonan ranteeseensa, sitä joutuu jonottamaan useita vuosia. Kysyntä on suurempaa kuin tarjonta.

Vuonna 2017 Yhdysvalloissa huutokaupattiin Oscar-voittaja ja supertähti Paul Newmanin 1960-luvulla käyttämä Daytona-kello. Merkittäväksi huutokaupan tekee sen loppusumma.

15,2 miljoonalla eurolla myyty näyttelijälegendan Daytona (Ref. 6239) on kaikkien aikojen kalleimmalla huudettu rannekello.

Vuosien varrella kellosta kasvoi maailmankuulu, sillä näyttelijä esiintyi aikarauta kädessään niin kilparadoilla kuin useissa lehtikuvissa.

– Aiheeseen liittyvää tarjontaa löytyy useilta laatumerkeiltä. Perinteinen Omega tarjoaa Speedmaster Racing -mallia ja Chopard-tuotemerkiltä löytyy puolestaan Italian ympäriajoa kunnioittava Mille Miglia -kellomallisto. Breitling-merkillä on Bentley-mallit, kellomies Antti Keisu jatkaa.

Viime vuosina mekaanisten kellojen harrastaminen on kehittynyt valtavasti myös Suomessa. Arvokelloihin halutaan satsata, niitä hankitaan ja keräillään enemmän kuin koskaan.

– Rannekellon merkitys on kasvanut. Tuotteella halutaan ilmaista omaa statusta ja personaalisutta. Kello on osa pukeutumista. Se on henkilökohtainen esine, ja niihin liittyy monenlaisia muistoja, Keisu sanoo.

Autourheilija Valtteri Bottas on innokas kelloharrastaja. Vuosien aikana Formula 1 -kuljettaja on kerännyt mittavan kokoelman upeita mekaanisia rannekelloja.

– Ensimmäinen hankkimani laatukello oli Rolex Submariner. Ostin sen nuorena miehenä ensimmäisillä pikkuformuloissa ansaituilla palkintorahoilla. Siihen meni kaikki säästöt, Bottas sanoo.

Kilpa-autoilija pitää kelloa ranteessa joka päivä.

– Kello on aina ranteessa. Muuten olo tuntuu alastomalta. Tarkistan ajan kellosta enkä kännykästä. Minulle kello on myös koru. Tykkään vaihdella niitä eri tilanteiden, vaatetuksen ja fiiliksien mukaan.