Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelijat rynnivät koronan jälkeen nyt harrastusten pariin – "Näitä lähikursseja on ollut ikävä"

Koulutus: Stoassa ja Vuotalossa opiskellaan tänä syksynä entistä uutterammin kieliä ja kädentaitoja. Keramiikkakurssille mahtui vain joka kymmenes halukas.

Viime keskiviikkona Stoassa kokoontui joukko huojentuneita käsityöläisiä.

– On todella helpotus, että korona-aika alkaa hellittää ja että nyt käsityökursseille uskaltaa jo tulla, kertoo tilkkutyökurssille ilmoittautunut Soili Pejak.

Pejakille kuluvan syksyn kurssi on ensimmäinen koronakauden jälkeinen kurssi. Hän toivoo, että opistossa järjestettäisiin myös laukkukurssi.

– Kyllä minullakin on korona-aikana ollut ikävä näitä lähikursseja, sillä toisilta opiskelijoilta saa todella paljon ideoita, mainitsee puolestaan Marketta Savelainen.

Viikko sitten Helsingin työväenopiston kursseilta poistuivat korona-aikana voimassa olleet paikkarajoitukset – nyt kursseille on jälleen mahdollista ottaa maksimimäärä opiskelijoita.

– Monet kädentaitojen kurssit ovat olleet täynnä heti alusta lähtien, kertoo käsityökurssien opettaja Elisa Koskinen.

– Osa kursseista on pidetty etänä, mutta esimerkiksi vaatteita valmistettaessa etäopiskelu on ollut aika haastavaa.

– Idässä on nyt ilmoittautuneita yli 4 000 ja jonossa on noin 1 200 opiskelijaa, laskee Helsingin työväenopiston apulaisrehtori Anne Rasskasov.

– Lokakuun ensimmäisellä viikolla erilaisille kursseille ilmoittautui koko Helsingissä parisentuhatta opiskelijaa.

Osa kursseista on täyttynyt hetkessä.

– Esimerkiksi yhdelle Stoan keramiikkakurssille on ilmoittautunut satakunta opiskelijaa, vaikka mukaan mahtuu 10–15 opiskelijaa.

Keramiikkakurssit saatiin pienellä viiveellä järjestettyä siten, että opetus tapahtui etänä verkossa ja opiskelijat noutivat materiaalit opistolta ja tekivät työt kotonaan.

Stoassa opiskellaan tänäkin vuonna runsaasti erilaisia kieliä: suomi toisena kielenä -kurssien määrää on lisätty entisestään.

– Vuotalossa on puolestaan tavallista enemmän suosittuja ovat kirjallisuusaiheiset sekä taito- ja taideaineiden kurssit, Rasskasov kertoo.

Opintonsa keskeyttävien määrä on työväenopistossa vähentynyt. Viime syksynä keskimäärin joka kymmenes jätti opintonsa kesken.

– Harvinaisten kielten kursseilla voi olla vaara se, että opiskelijoita ei tule riittävästi. Helsinki tekee yhteistyötä Vantaan aikuisopiston ja Espoon työväenopiston kanssa, jotta kielikursseissa ei tule turhaa päällekkäisyyttä, Rasskasov mainitsee.

Stoassa ja Vuotalossa pidetään myös kaikille avoimia yleisöluentoja ja luentosarjoja. Tänä syksynä niitä on Itä-Helsingissä parisenkymmentä erilaista.