Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin uusi sähköpotkulautayrittäjä – laudoissa ominaisuus, jolla väärinkäyttäjät on helppo käräyttää

Helsinki on saanut katukuvaansa jälleen uuden sähköpotkulautayrittäjän.

Syyksuun lopussa Helsingin kaduille ilmestyi sinisiä Dott-sähköpotkulautoja. Kyseessä on eurooppalainen toimija, joka on tullut tunnetuksi jo muualla Euroopassa, muun muassa Pariisissa ja Lontoossa.

Helsingissä sähköpotkulautoja on liikkeellä noin tuhat. Kantakaupunkiin keskittyvien lautojen itäisimpänä pisteenä toimii Kulosaari ja pohjoisessa Koskela.

– Laudat toimivat samalla periaatteella kuin aikaisempien vastaavien yritysten laudat eli laudan voi jättää käytön jälkeen kadulle, kertoo yrityksen maajohtaja Aleksi Huusela.

Uusi käyttäjä ottaa laudan käyttöön paikasta, johon edellinen on sen jättänyt.

Helsingin lisäksi noin 500 sähköpotkulautaa on liikkeellä myös Espoossa, lähinnä Otaniemen ja Keilaniemen alueilla.

Dott-laudoissa on myös ajoa turvallisemmaksi tekeviä ominaisuuksia. Etu- ja takavalojen lisäksi laudoissa on suuntavilkut sekä rekisterikilvet, joiden avulla muun muassa väärinkäytöksiin pystytään puuttumaan aikaisempaa paremmin.

– Kilvillä on tarkoitus päästä parempaan tunnistettavuuteen laudan käytössä, pureutumaan ongelmiin ja saada käyttökulttuuria käännettyä oikeaan suuntaan, Huusela sanoo.

Käyttöongelmiksi Huusela listaa humalassa sekä kaksi päällä -ajamisen. Myös jalkakäytävillä ajamista on havaittu. Sähköpotkulaudat rinnastetaan polkupyöriin, joilla ei saa ajaa jalkakäytävillä.

Vaaralliseksi koettuun humala-ajamiseen on pyritty puuttumaan käyttökatkoilla. Laudat ovat pois käytöstä joka yö kello 24–05.

Lautoihin voidaan lisäksi määrittää ajokieltoalueita ja asettaa nopeusrajoituksia. Sellaisia on jo asetettu kantakaupunkiin.

– Kantakaupungissa laudat kulkevat hitaammin eli 15 kilometriä tunnissa, Huusela jatkaa.

Muualla laudat kulkevat 20 kilometrin tuntivauhtia.

Hinnoittelu on samaa luokkaa kuin muilla yrittäjillä. Avausmaksu on euron. Käytöstä veloitetaan 20 senttiä minuutilta.

Dott-lautoja on otettu käyttöön lähes 30 kaupungissa ympäri Eurooppaa.

Korjaus 13.10. kello 7.56: Juttuun korjattu tieto, että rekisterikilpi ja suuntavilkut olisivat uusia ominaisuuksia.