Pääkirjoitus Helsinki on tekemässä segregaation kanssa saman virheen kuin kivihiilen kanssa: puhetta riittää, mutta todelliset teot viipyvät

Helsingin poliitikot puhuvat eriarvoisuuden torjunnasta, mutta Meri-Rastilan kaava osoitti, että puhe ei aina muutu teoiksi, ainakaan kaikkien kohdalla.

Meri-Rastilan itäosan kaava hyväksyttiin valtuustossa viime viikon keskiviikkona. Kaavan yhteydessä on kiistelty sekä luontoarvoista että eriarvoisuuden torjunnasta. Monipuolisempi asuntokanta tarkoittaa lähiluonnon vähentämistä.

Kaavan puolesta äänestänyt valtuuston puheenjohtaja Fatim Diarra (vihr.) on kommentoinut valmistelua termillä ”vastuuton populismi”. Hän tarkoittaa sitä, etteivät puheet ja päätökset aina kohtaa. Diarra on segregaatio-keskustelussa samoilla linjoilla muun muassa demareiden Eveliina Heinäluoman (HU 9.–10.10.) kanssa.

"Minun omatuntoni ei kestäisi, että poseeraisin asioiden puolesta, mutta en olisi valmis toimenpiteisiin. Jos halutaan aidosti muuttaa alueiden profiilia, se vaatii uudenlaista kaavoitusta ja erilaisia asuntoja. On harmi, että ollaan kuitenkin taipuvaisia perääntymään", Diarra totesi Helsingin Uutisten haastattelussa.

Sekä Heinäluoma, että Diarra suuntaavat kritiikkinsä erityisesti vasemmistoliiton suuntaan. Puolue on vastustanut valtuuston hyväksymää Meri-Rastilan itäosan kaavaa, koska uudisrakentaminen tuhoaisi esimerkiksi Pohjavedenpuiston lähiluontoa.

Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) sanoo, ettei eriarvoistumisen ehkäisyssä voi katsoa pelkästään vuokra- ja omistusasuntojen suhdetta, vaan myös palveluista täytyy huolehtia. Arhinmäki haluaisi kiinnittää huomiota myös alueisiin, joissa on enimmäkseen omistusasuntoja: "Tuleeko sinne lisää vuokra-asumista? Se on hassu epäkohta. Tasapainottamista pitäisi olla joka puolella."

Diarra ja Heinäluoma ovat oikeassa. Vasemmistoliiton puhe Meri-Rastilan kaavaan ja segregaatioon liittyen on vastuutonta populismia , johon myös vihreät on itse sortunut esimerkiksi Pirkkolassa. Oikeassa on kuitenkin myös Arhinmäki: koska esimerkiksi Lauttasaareen aletaan lisätä vuokra-asumista?

On selvää, että tuettu vuokra-asuminen ei miellytä arvokkaampien asuinalueiden asunnonomistajia, mutta isossa kuvassa se on pienempi paha kuin segregaation voimistuminen ja siitä seuraavat moniulotteiset haittavaikutukset.

Segregaatio-ongelman kanssa ei ole aikaa vitkastella, viive aiheuttaa vain lisää ja entistä suurempia ongelmia. Aivan kuten kävi kivihiilen kanssa: hidas ja näköalaton luopumisvauhti näkyy nyt helsinkiläisten kaukolämpömaksuissa.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut