Tiernasäätiö: Kuninkaan kasvoja ei saa mustata – "Se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan"

Tiernapojat-näytelmä on tullut tutuksi vuosikymmenien varrella eri puolilla Suomea, myös Lahden torilla. Kuvituskuva Arkisto/Mirja Hussain mhus

Jouni Lampinen

Oulussa perinteisiä tiernapoikakilpailuja järjestävä Tiernasäätiö tiedottaa linjanneensa, että Murjaanien kuninkaan kasvoja ei saa enää maalata mustaksi säätiön järjestämissä tapahtumissa.

Murjaanien kuningas on yksi Tiernapojat-näytelmän hahmoista ja säätiö haluaa, että perinteisessä laulunäytelmässä ei ole mitään sellaista, mikä voitaisiin tulkita rasistiseksi.

– Murjaanien kuninkaan naaman mustaaminen on herättänyt reaktioita, joissa se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan, säätiö perustelee linjaustaan tiedotteessa.

Blackface tarkoittaa sitä, kun valkoihoinen maalaa kasvonsa tummaksi ja esittää tummaihoista sekä pilkkaa ja alistaa häntä, säätiön puheenjohtaja Heikki Viertola täsmentää.

Tiernapojat perustuu kansainväliseen kolmen kuninkaan mysteerinäytelmäperinteeseen. Kuninkaat edustavat kolmea maanosaa, Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa.

– Näytelmässä afrikkalaista kuningasta edustavaa Murjaanien kuninkaan roolihahmoa on vuosikymmeniä haluttu tuoda esiin joko mustalla parralla tai meikkaamalla kasvot tummiksi sekä kuninkaan tummalla vaatetuksella, säätiön tiedotteessa kerrotaan.

Se on yhdistetty rasistiseen blackface-toimintaan.

Tiernasäätiö

Tiernapojat-näytelmään ei säätiön mukaan haluta liittää sille vieraita merkityksiä.

Tiedotteen mukaan näytelmän toivotaan säilyvän tulevaisuudessakin suomalaiseen jouluun kuuluvana, lähinnä nuorten esittämänä joulunäytelmänä.

Säätiö toivoo lisäksi, että näytelmää ei boikotoida väärin perustein.

Tiernasäätiö ei myöskään edellytä näytelmän naispuolisilta esiintyjiltä parran tai viiksien meikkaamista kasvoihin.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet puheenjohtaja Heikki Viertola ja hallituksen jäsen Satu Saarinen.

Tiernapoikakilpailut pidetään Oulun Rotuaarilla marraskuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28. marraskuuta.

Vuonna 2005 Ouluun perustetun Tiernasäätiön tarkoituksena on kansainvälisen ja paikallisen tiernaperinteen vaaliminen ja kehittäminen.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut