Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuuston uusi puheenjohtaja Fatim Diarra: "Tässä työssä auttaa, että olen ollut 3,5 vuotta erityisopettajana" – näin hän kommentoi Meri-Rastilan riitaisaa kaavaa

Puheenjohtaja: Fatim Diarra on ”soininvaaralainen vihreä”.

Vihreiden Fatim Diarra, 35 on seurannut loppukesästä lähtien Otso Kivekästä kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Tehtävä jaetaan perinteisesti kuntavaalien toiseksi suurimmalle puolueelle.

– Puheenjohtajana olen jämäkkä. Tässä työssä auttaa, että olen ollut kolme ja puoli vuotta erityisopettajana. Ajattelen aina valtuuston etua kaikissa kysymyksissä. Kun teimme valtuustostrategiaa, muistutin pormestaria useasti siitä, että hän pitää pienemmät ryhmät mukana. Niin, että kaikki pääsevät ääneen. Emme ole samaa mieltä kaikista asioista, mutta keskustelu pitää käydä kaikkien ryhmien kanssa.  Haluan ylläpitää Helsingin henkeä, Diarra sanoo.

– Olen saanut hyvää palautetta muun muassa sellaisilta veteraaneilta, jotka ovat nähneet monta puheenjohtajaa. Se lämmittää.

Fatim Diarra asui lapsuutensa Jakomäessä. Seitsemänvuotiaana hän muutti Munkkiniemeen, kun hänen malilainen lääkäri-isänsä sai Suomesta työluvan.

Diarra sanoo, että häntä kutsutaan milloin porvariksi, milloin kommunistiksi.

–  En tunnista tästä itseäni. En halua ajatella oikeisto-vasemmistojakoa. Olen siinä mielessä soininvaaralainen vihreä.

Meri-Rastilan itäosan kaava hyväksyttiin valtuustossa viime viikon keskiviikkona. Kaavan yhteydessä on kiistelty sekä luontoarvoista että eriarvoisuuden torjunnasta. Monipuolisempi asuntokanta tarkoittaa lähiluonnon vähentämistä.

Kaavan puolesta äänestänyt Diarra on kommentoinut valmistelua termillä ”vastuuton populismi”. Hän tarkoittaa sitä, etteivät puheet ja päätökset aina kohtaa. Diarra on segregaatio-keskustelussa samoilla linjoilla muun muassa demareiden Eveliina Heinäluoman (HU 9.–10.10.) kanssa.

 – Minun omatuntoni ei kestäisi, että poseeraisin asioiden puolesta, mutta en olisi valmis toimenpiteisiin. Jos halutaan aidosti muuttaa alueiden profiilia, se vaatii uudenlaista kaavoitusta ja erilaisia asuntoja. On harmi, että ollaan kuitenkin taipuvaisia perääntymään. Kaikilla pitäisi olla selkeä linja, miten kaupunkia kehitetään.

Meri-Rastilan länsiosan kaava hyväksyttiin helmikuussa, mutta siitä on valitettu hallinto-oikeuteen.

– Täytyy muistaa että aiemmassa kaavassa alueen isompi puisto säilytettiin. Ihmiset ovat saattaneet unohtaa sen, koska kaavat etenevät hitaasti.

– Jokaisessa kaupunginosassa pitää olla luontoa ollakseen ihana. Lapsuuteni Jakomäessä se oli metsä ja kallio. Nyt Munkkiniemessä luontoa on taas meri.

Asuntokannan kehittäminen ei Diarran mielestä yksinään riitä eriarvoisuuden torjuntaan.

– Samalla täytyy kehittää sosiaalipolitiikkaa, joka tukee ihmisiä, joilla on haasteita. Esimerkiksi kouluja täytyy tukea. Lapset erilaisista kodeista täytyy saada samaan kouluun.

Diarra pitää huolestuttavana tilanteita, joissa maahanmuuttajaäidit jäävät pitkäksi aikaa kotiin.

– Kielenopettamisen kynnys pitää saada matalammaksi ja maahanmuuttajanaisten työllistämistä täytyy kohentaa. Kunnan työllisyyspalvelujen pitää jalkautua ihmisten pariin etsimään ratkaisuja.