Läskisoosi ja kanaviillokki toivat Finnjävelille Michelin-tähden – "Osa on pahoittanut mielensä"

Michelin: Finnjävelissä tehdään läskisoosia ja kanaviillokkia uudella tavalla. Osa on pahoittanut mielensä ”perinteiden sörkkimisestä”.

Keittiömestarien Henri Alénin ja Tommi Tuomisen perustama Finnjävel toimi aluksi Etelärannassa samassa osoitteessa, jossa nyt kokkaa Fiasco? by Ultima.

Finnjävel oli mediailmiö jo syntyessään, kun MTV3 teki sen perustamisesta kahdeksanosaisen tosi-tv:n 2016.

Kertaalleen kuopattu ravintola syntyi uudelleen Helsingin Taidehallille ja taas televisoon 2020. Menu meni löytöretkelle syvälle suomalaisen ruoan juurille. Finnjävelissä on nyt kaksi puolta: matalamman kynnyksen Sali ja hienostuneempi Salonki, joista jälkimmäinen sai Michelin-tähden syyskuussa.

Yksi uuden Michelinin tähden tuulettaja on juvalainen Kaartilan lihatila, joka on pitkään ollut Finnjävelin hovihankkija. Kaikki lähti siitä, kun Henri Alén väitti julkisuudessa, että ei saa kunnon possua. Juvalta soitettiin ja vastattiin huutoon. Loppu onkin sitten historiaa.

Modernisoitu Suomi-ruoka on nyt ”in” ja ”hottia”. Olisiko maassa tilaa toiselle Finnjävelille, kehtaako tai osaako joku kopioida?

En tiedä, että kukaan muu tekisi tällä hetkellä vastaavaa.

– En ole ainakaan tietoinen, että kukaan muu tekisi tällä hetkellä vastaavaa perinneruokien päivitystä. Tai jos tekee, niin ei ainakaan niin isosti ja pitkälle vietynä kuin me teemme, kahden tähden Tommi Tuominen sanoo.

Se toinen tähti on ollut jo pitkään hänen vetämällään Demolla Uudenmaankadulla.

Pitäisikö Suomi-ruoan tuunamiseen patistaa, on Tuomisesta on hankala kysymys, johon hän vastaa varovasti.

– En osaa sanoa, että löytyisikö vastaavalle toiminnalle kysyntää laajemmin. Jos vastaavia konsepteja olisi saatavilla enemmän niin tuskin kaikille löytyisi enää kysyntää.

– Mekin teemme päivitettyjä versioita kunnianosoituksina alkuperäisille ja toivomme että tätä kautta saamme niille huomiota. Estämme niiden täydellisen unohtumisen tässä kansainvälistyvässä ruokamaailmassa.

– Olemme saaneet muutamia yhteydenottoja ns. perinneputiikeilta. Osa on ollut innostuneita ja kannustavia ja osa taas vähän pahoittanut mieltään siitä että olemme menneet ”sörkkimään” perinteitä.

– Esimerkiksi Rössypottuseuran porukkaa on tulossa lähiaikoina maistelemaan meidän versiotamme, odotetaan jännityksellä reaktioita.

Finnjävel on yllättänyt muun muassa läskisoosilla ja kanaviillokilla. Koronan ykkös- vaiheessa Finnjävel lähti selviämistaistoon ulosmyynnillä ja kotiinkuljetuksilla. Lohikeitosta tuli legenda.

Suomalaisista perinneruoista listalla ovat käyneet läskisoosin ja tillilihan lisäksi rössypottu, mustamakkara, tirripaisti, kerroskiisseli, pannukakku, vispipuuro, muna-anjovisleipä, verilettu, kanaviillokki, rosolli, savusilakka, lammaskaali, röpörieska, apposet, lihapiirakka, kesäkeitto, rosetti, väskynäsoppa, karjalanpiirakka, porkkanalaatikko ja siskonmakkarakeitto.

Kaikkea ei voi aina saada. Juuri tällä hetkellä esimerkiksi läskisoosia ei ole maistettavissa.

Idea ravintolaan syntyi keittiömestareiden tutkiessa omia juuriaan sekä suomalaista ruokakulttuuria. Ravintolat omistavat alan pitkän linjan konkarit Tommi Tuominen, Timo Linnamäki, Samuil Angelov ja Henri Alén.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut