Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapassi käyttöön jo tällä viikolla, ikäraja nousee 16 vuoteen

Suomessa otetaan käyttöön koronapassi. Se on tarkoitus ottaa käyttöön tämän viikon lauantaina.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Jos alueella rajoitetaan esimerkiksi ravintoloiden aukioloa ja asiakasmääriä, voidaan koronapassilla välttää nämä rajoitukset, jos asiakkailta sitä edellytetään.

Rajoituksia on muun muassa pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

– Valiokunta ehdottaa, että hallituksen esityksessä ollut 12-vuotiaiden ikäraja nostetaan 16 vuoteen. Lisäksi 16–17-vuotiaat saavat ilmaisen koronatestin julkisessa terveydenhuollossa, jos koronapassi otetaan käyttöön. Ilmaiset koronatestit tarjotaan myös heille, jos ei terveydellisten syiden vuoksi voi ottaa rokotusta, selvittää eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

Koronapassi voi sisältää todistuksen täydestä koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronasta. Tämä koronatodistus on Omakannassa, jos on saanut rokotussuojan, negatiivisen koronatestitodistuksen enintään 72 tunnin sisällä tai on sairastanut koronavirustaudin.

Lohi muistuttaa, että koronapassin tavoitteena on mahdollistaa palveluiden turvallinen käyttö, pitää toimintoja käytössä ja yhteiskunta avoimena.

– Koronapassi ei tuo mukanaan mitään lievempiä kriteerejä rajoituksiin. Tavoite on, ettei Suomessa tarvitsisi olla rajoituksia eikä sovellettaisi koronapassia, Lohi jatkaa.

Tartuntatautilakia ei olla nyt valiokunnan mukaan muuttamassa. Varapuheenjohtaja Mia Laiho kertoo, että asiantuntijoiden lausunnot poikkesivat toisen testin tärkeydestä ja valiokunta äänesti asiasta. Toinenkin testi vaaditaan vuoden loppuun saakka.

Valiokunnan mukaan Suomeen matkustavilta tai palaavilta edellytetään kahta koronatestiä, mikäli matkustajalla ei ole täyttä rokotussarjaa tai näyttää rajalla todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista.

– Pidän tätä päätöstä valitettavana matkailun kannalta, Lohi ja Laiho sanovat.

Eduskunta käsittelee koronapassia ja tartuntatautilakia myöhemmin tänään tiistaina. Jos viimeinen käsittely on perjantaina, voidaan koronapassi ottaa käyttöön kuluvan viikon lauantaina.