Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heka kieltää pihatupakoinnin – monessa asunnossa saa silti polttaa sisällä

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot (Heka) päätti tällä viikolla, että se kieltää tupakanpolton kaikkien kohteidensa pihoilla. Päätös tulee voimaan ensi vuoden alussa.

– Jokaiselle pihalle pyritään kuitenkin järjestämään tupakkapaikka, sanoo Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Hekan uudet vuokrasopimukset kieltävät tupakoinnin asunnoissa ja parvekkeilla. Kiellot ovat kiristyneet vuodesta 2016 lähtien. Tätä vanhempiin vuokrasopimuksiin kieltoja ei ole kuitenkaan kirjattu, joten monessa talossa poltetaan yhä sisällä.

Perheenisä kimmastui vuokratalon tupakkapaikasta: "Savu kulkeutuu suoraan leikkipaikalle" – kuva: Näin Heka ratkaisi asian

Närö sanoo, että tilanne on tällä hetkellä hyvin monimutkainen.

– Vanhemmissa kohteissa on vaikea valvoa, kenellä asukkaalla on uusi vuokrasopimus ja kenellä vanha. Parveketupakoinnin kielto voi lisätä tupakointia sisällä.

Lapset leikkivät vain muutaman kymmenen sentin päässä tupakanpolttajista.

Heka haluaa kitkeä tupakoinnin kohteistaan.

– Se olisi helpointa, jos tupakkalakia muutettaisiin niin, että vuokranantaja voisi vanhoista vuokrasopimuksista huolimatta omalla päätöksellään kieltää tupakoinnin sekä asunnoissa sisällä että parvekkeilla. Tämä on Hekan ensisijainen toive ja helpoin tapa saada kaikki asunnot ja parvekkeet kerralla savuttomiksi, toimitusjohtaja kertoo.

Närö sanoo, ettei Hekan kuitenkaan aio irtisanoa kaikkien 50 000 asunnon vuokrasopimuksia ja tehdä tilalle uusia, jotka kieltävät tupakoinnin.

– Turussa kaupungin vuokra-asunnoissa näin tehdään parhaillaan, mutta asuntojen määrä on siellä pienempi, Närö kertoo.

Vuokranantajan on nykyään myös mahdollista hakea taloon tupakointikieltoa. Parveketupakointikielto on saatu yhteensä 14 Hekan kohteeseen ja sisätupakointi kahteen.

– Tämä on hankala prosessi. Siihen vaaditaan todisteita ja haastatteluja. Olemme ajaneet niitä sitkeästi eteenpäin, kun asukkaat ovat sitä toivoneet.

Närö sanoo, että sisätupakointikiellot menevät läpi yleensä vain suojelukohteissa, kuten Hekan tapauksessa Puu-Käpylässä.

Hekan asuntoja peruskorjataan Kannelmäessä – tontin vuokra-aikaa pidennettiin vuoteen 2051

Väärinkäsitys vuokra-asunnon saamisesta elää sitkeästi Helsingissä – näillä perusteilla suurin osa asukkaista valitaan

Myyjiä eniten Alppiharjussa, sovellussuunnittelijoita Lauttasaaressa – HU selvitti millä alueilla eri ammattikunnat Helsingissä asuvat