Muutetaanko arvokas vuokrakerrostalo hotelliksi? – näin Sato ja kaupunki kommentoivat yllättävää suunnitelmaa

Bruno Granholmin suunnittelema Toralinna valmistui Pasilaan vuonna 1899 VR:n työntekijöiden vuokra-asunnoiksi. Rakennuksessa on käynnissä peruskorjaus, eikä siellä asu ketään. Arkistokuva. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Pasilan veturitalleille halutaan sittenkin tiivistä rakentamista, kuten muuallakin kantakaupungissa.

Poliitikkojen mielestä nykyisissä Veturitallinpihaksi nimetyissä suunnitelmissa rakentaminen on liian vähäistä, joten kaupunkiympäristölautakunta palautti suunnitteluperiaatteet yksimielisesti takaisin valmisteluun.

Rakennuksia on kuitenkin tarkoitus suojella asemakaavalla ja huomioida muun muassa alueen kulttuurihistoria. Aluetta on suunniteltu rouheaksi vastakohdaksi muun muassa uudelle Triplalle ja tuleville tornitaloille.

Hämmennystä ovat herättäneet muun muassa 1800-luvun lopulla rakennetun Toralinnan suunnitelmat. Suunnitteluperiaatteiden luonnoksessa esitetään vaihtoehtoa, sopisiko vuokrakerrostalo myös hotelliksi.

– Toralinna suojellaan asemakaavalla ja sen käyttö asuinrakennuksena mahdollisuuksien mukaan jatkuu. Hotellitoimintojen mahdollisuutta tutkitaan, suunnitteluperiaatteiden luonnoksessa sanotaan.

Vanhasta Veturitallinpihasta halutaan luoda vastakohta takana näkyvälle Triplalle. Ensimmäiset suunnitelmaluonnokset ottivat kuitenkin takapakkia kaupunkiympäristölautakunnassa. Aapo Siippainen

Toralinnan omistava Sato kertoo, kaavasuunnitelmista on keskusteltu aikanaan kaupungin kanssa.

–  Hotellivaihtoehto on tullut esille yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona. Meillä on nyt käynnissä Veturitie 3:n (Toralinna) peruskorjaukseen tähtäävä vaihe ja siinä etenemme aikataulussa, peruskorjauksessa asunnot pysyvät asumiskäytössä, Saton liiketoimintajohtaja Arto Aalto sanoo.

Pasilan veturitallit valmistuivat 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Kuva vuodelta 2020. Tallit omistaa valtio. Rautatien varikkotoimintojen lisäksi talleissa toimii muun muassa ravintola-, kulttuuri- ja liikunta-alan yrityksiä. ETEIL / CC BY-SA 4.0

Toralinnassa on 64 asuntoa, jotka ovat olleet peruskorjauksen vuoksi tyhjillään vuodesta 2019 lähtien. Peruskorjauksen on määrä valmistua vuonna 2023.

Aalto sanoo, että alueen asemakaavan uusiminen on Pasilan alueen kehittämiselle erittäin tärkeä asia ja Satolle mieluisa asia.

– Siinä työssä käydään lävitse alueen kehittämiseksi eri vaihtoehtoja, ja rakennuksemme nykyinenkin toiminta eli asuminen on mahdollista ja majoitustoiminta yhtenä lisävaihtoehtona.

Kääntöpöydällä näkyyy hä raskasta junakalustoa. Veturitalleilla huolletaan myös museojunia, kuten höyryveturi Ukko-Pekkaa. Aapo Siippainen

Helsingin kaupungin arkkitehti Sakari Pulkkinen sanoo, ettei kaupungilla ole Toralinnan suhteen mitään konkreettisia hotellisuunnitelmia. Hän korostaa, että suunnitteluperiaatteissa on kyse hyvin kauaskantoisista asioista.

– Ne ovat tulevaisuuden mielikuvia, joilla ei ole välttämättä konkreettista pohjaa. Toralinna säilyy todennäköisimmin asuinrakennuksena, mutta suunnitteluperiaatteissa tuodaan esille myös muita mahdollisuuksia kaukana tulevaisuudessa.

Veturitien ja Nordenskiöldinkadun kulmassa sijaitseva Eläintarhan Neste on yksi Helsingin tunnetuimmista huoltoasemista.

Suunnitelman mukaan tontille halutaan tehokasta rakentamista, kuten toimistoja, liiketilaa ja asumista. Paikalla voisi suunnitelman mukaan olla energianjakeluasema.

Veturitallinpihan korjatut suunnitteluperiaatteet pyritään valmistelemaan päätöksentekoon ensi kevään aikana.

1800-luvun vuokrataloon rakennetaan hulppeita 70-neliön kaksioita Helsingissä – "Laadukasta asumista arvokkaaseen ympäristöön"

Pasilaan tulossa uusi 1000 oppilaan koulu – kuva: tältä se näyttää

Uudenlainen kahvila löi Anna-Kaisan ja Pipsan ällikällä Helsingissä – "En ajatellut, että täällä olisi tällainen paikka"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut