Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lisää kasvisruokaa opiskelijoille ja hävikki myyntiin – Uusi linjaus Kelan tukeen

Uusi ruokailusuositus edellyttää kasvispohjaisen tarjonnan lisäämistä korkeakouluopiskelijoiden ruokailuun. Opiskelijaravintoloita kannustetaan myös myymään lounaalta yli jäävää hävikkiruokaa.

Ensi vuoden alusta lähtien voimassa oleva suositus määrää, miten opiskelijaruokailu järjestetään niin, että se oikeuttaa Kelan ateriatukeen.

Sen mukaan ruokalistalla tulee olla tarjolla päivittäin kaikille vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto. Kasvipohjaisia ruokajuomia tarjotaan vaihtoehtona maidon ja piimän rinnalla.

Suosituksessa ohjeistetaan rakentamaan jakelulinjasto niin, että lisäkesalaatti ja kasvisruoka ovat tarjolla linjaston alussa. Suositus sisältää myös ohjeet siitä, miten salaattibaari koostetaan niin, että se täyttää terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset ja oikeuttaa ateriatukeen.

Opiskelija-aterian pitää sisältää pääruoan lisäksi salaatti, juoma, leipä ja levite. Sen tulee olla monipuolinen ateriakokonaisuus, joka täyttää yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset. Opiskelijaravintolassa pitää olla tarjolla vähintään kaksi perushintaista vaihtoehtoa.

Kelan ateriatuki on 2,30 euroa aterialta. Opiskelijaravintola vähentää tuen aterian hinnasta eli ateria maksaa opiskelijalle tuen verran vähemmän. Tuen voi saada vain yhteen ateriaan päivässä.

Edellinen ruokailusuositus oli vuodelta 2016. Juuri julkaistun suosituksen on laatinut valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämä asiantuntijatyöryhmä. Siinä kiinnitetään huomiota erityisesti opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen sekä kestävän kehityksen tavoitteisiin.