Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin päiväkotien henkilöstöpula vain pahenee – "Miksi uudet palkataan vasta elokuun alusta 'kiehuvaan veteen'"?

Valtuuston kyselytunnilla penättiin kaupungin johdolta ratkaisuja varhaiskasvatuksen pahenevaan henkilökuntavajeeseen.

– Kuulen henkilöstön parista jatkuvasti hälyttäviä tietoja työntekijäpulasta, sijaisjärjestelyjen puutteellisuudesta ja aliresurssoinnista. Miten kaupunki aikoo parantaa varhaiskasvatuksen henkilökunnan akuuttia tilannetta? kysyi vasemmistoliiton valtuutettu Elina Kauppila.

– Valitettavasti henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, vaikka olemme tehneet lukuisia toimia. Henkilöstön pätevöitymistä on tuettu rahallisesti ja ajallisesti. Palkkoja on korotettu ja työoloihin on pyritty vaikuttamaan, apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) vakuutti.

– Mutta keskeisintä, mitä te valtuutetut pystytte tekeään, on vaikuttaa siihen että alan koulutuspaikkoja lisätään, Razmyar vetosi.

Tulevaisuudessa Helsingin varhaiskasvatusta uhkaa hänen mukaansa vielä monin verroin pahempi henkilöstöpula.

– Varhaiskasvatuksen osallisuusasteita on nostettu ja laki edellyttää lisää henkilökuntaa. Vuoteen 2030 mennessä tarvitsemme lisää 2 300 varhaiskasvatuksen korkeakoulutettua ammattilaista eli tuplasti enemmän kuin meillä on nyt!

Kauppila kiitteli vastauksesta, mutta totesi että suurin ongelma on työoloissa ja jaksamisessa, sillä hänen mukaansa varhaiskasvattajat eivät pysy työpaikoissaan.

Kristillisdemokraattien Mika Ebeling ja keskustan Terhi Peltokorpi muistuttivat, että yhä useampi lapsi on kaupungin toimien tuloksena varhaiskasvatuksen piirissä, sillä Helsinki poisti lasten kotihoidontuen eli Helsinki-lisän vuoden täyttäneiltä lapsilta.

Kokoomuksen Pia Pakarinen muisteli apulaispormestarikautensa kokemuksia:

– Yhdessä päiväkodissa kuuntelin kahta edellisenä keväänä valmistunutta varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka suunnittelivat alan vaihtoa. He kyseenalaistivat sen, että valmistuvat rekrytoidaan vasta elokuun alusta, jolloin he joutuvat heti "kiehuvaan veteen".

– Olisiko mahdollista palkata uudet heti kesäkuun alusta, Pakarinen kysyi.

Alakoulun opettajan paikalta uuteen ammattiin vaihtanut Liike Nytin Sanna-Leena Perunka paljasti yhden syyn henkilökuntapulaan.

– Alakoulun opettajan palkalla ei yksinkertaisesti elä, hän sanoi.