Maksutonta aamupalaa neljään Helsingin kouluun – näin paljon kokeilu maksaa

Helsinki on päättänyt aloittaa maksuttoman aamupalan tarjoamisen peruskouluissa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona kokouksessaan aloitteen maksuttoman aamupalan pilotoinnista kouluissa.

Kokeilun takana on valtuutettujemme Mai Kivelän (vas.) ja Veronika Honkasalon (vas.) valtuustoaloite.

Aamupalatarjoilua tullaan kokeilemaan neljässä 500 oppilaan koulussa. Pilottikouluista tulee päättämään kasvatus- ja koulutuslautakunta. Päätöstä ajankohdan aloittamisesta ei ole vielä tehty.

– Nyt tehtiin vasta päätös kokeilun alkamisesta. Seuraavaksi alamme suunnitella kokeilun aloittamisen ajankohtaa, toteaa ruokapalveluasiantuntija Katja Peränen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Valittavat koulut tulevat olemaan sellaisia, joissa tarvetta tasa-arvotoimille on nähty olevan suurin. Myös koronapandemia on kasvattanut eriarvoistumista.

Pilotoinnin puuroaamupalan kustannukset ovat 202 000 euroa vuodessa ja leivän kanssa 330 000 euroa. Valvontaan kuluu 13 300 euroa vuodessa.

Kouluissa aamupalan merkitys oppilaiden jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta on tunnistettu. Kouluterveyskyselyn 2019 mukaan Helsingissä aamupalan jätti syömättä yhden tai useamman kerran viikossa noin 25 prosenttia 4.–5.-luokkalaisista ja noin 43 prosenttia 8.–9.-luokkalaisista.

Aterioiden väliin jättäminen tai korvaaminen epäterveellisillä vaihtoehdoilla voivat johtaa

terveydellisiin ongelmiin, väsymykseen ja sitä kautta huonoon keskittymiskykyyn ja oppimisen vaikeuksiin.

Kaupungin laskelmien mukaan mikäli puolet oppilaista söisi koululla aamupalaa eli aamupuuron, tuoresoseen ja maidon, tulisi se kaikkien koulujen osalta maksamaan 4,5 miljoonaa euroa vuodessa. Jos lisänä tarjottaisiin myös voileipä, levite ja leivänpäällinen kustannukset olisivat vuodessa 7,4 miljoonaa euroa. Opettajan ollessa paikalla ruokailutilanteen valvontaan kuluisi noin 333 000 euroa vuodessa.

Aamupalan tarjoaminen positiivisen diskriminaation rahoitusta saavissa kouluissa, joissa aamupalan tarjoaminen voisi parantaa oppilaiden hyvinvointia eniten, aamupuuron tarjoaminen maksaisi 2,2 miljoonaa euroa vuodessa, leivän kanssa 3,7 miljoonaa euroa. Valvontaan kuluisi 167 000 euroa.

Helsingin peruskouluissa on tänä vuonna noin 46 000 lasta. Tulosbudjetissa tälle vuodelle peruskoulujen ruokapalveluiden hankintaan on varattu noin 19 miljoonaa euroa.

Lue: Helsingin kouluihin ehdotetaan aamupalatarjoilua

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut