Rokottamattoman ihmisen riski joutua koronan takia sairaalahoitoon on 15–20-kertainen verrattuna rokottamattomaan, kertoi kertoi johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä THL:n torstaiaamuisessa tilannekatsauksessa.
Vaihteluväli johtuu siitä, että riski on erilainen eri ikäryhmissä. Johtaja Pasi Pohjola STM:stä sanoi, että keskimäärin riski on 19-kertainen.
Riski sairaalahoitoon joutumisesta alkaa nousta jo 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä, Salminen huomautti.
Myös tartunnat ovat harvinaisempia rokotetuilla. Pohjolan esittelemien lukujen mukaan rokottamattomilla oli Helsingissä viikoilla 39–40 kahdeksankertainen ilmaantuvuus kuin rokotetuilla.
Yhden rokotusannoksen saaneita oli tartunnan saaneista 5,08 prosenttia, kun rokotuksesta oli kulunut vähintään kolme viikkoa. Täyden rokotussarjan saaneita oli 0,25 prosenttia, kun toisesta annoksesta oli kulunut vähintään viikko.
– Tämä korostaa varsin selkeästi sitä, minkälaisen suojan rokote antaa. Tärkeimpänä tietysti vielä se, millaisen suojan rokotus antaa vakavaa tautimuotoa vastaan, Pohjola totesi.
Tällä hetkellä koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kasvussa. Kaikkiaan sairaalahoidossa oli viime viikolla 124 koronapotilasta, kun luku viikkoa aiemmin oli 105. Teho-osastolla olevien koronapotilaiden määrä on vaihdellut, eilen luku oli Pohjolan mukaan 34.
– Seurattava asia on, miten sairaalahoidon tarpeen kasvu näkyy tehohoidon tarpeessa, Pohjola kommentoi.
Muokattu 14.10.2021 kello 10.44: Muutettu tilaisuuden aikamuoto.
Koronapassi käyttöön jo tällä viikolla, ikäraja nousee 16 vuoteen
THL:n uusissa ohjeissa eri neuvot koronatestiin menemisestä rokotetuille ja rokottamattomille