Aarne, 80, ja Aleksi, 30, lataavat suorat sanat Meri-Rastilan tulevaisuudesta: "Absurdia, tuntuu pahalta" – Dana, 23, on täysin toista mieltä

Rakentaminen: Meri-Rastilan kaavoitus herättää asukkaissa voimakkaita tunteita.

Aleksi Höylä ulkoiluttaa Neva-koiraa päivittäin muun muassa Pohjavedenpuistossa. Höylä osoittaa metsään, johon on suunnitteilla uusia taloja. Takana olevat kalliot on tarkoitus säilyttää. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Ennen täällä oli niin kaunista.

Näin kuvailee Meri-Rastilaa Britta Jourio, 70, joka on asunut alueella kahteen otteeseen 1990-luvulta lähtien.

– Aluksi oli pastellinsävyisiä ja matalia rakennuksia. Enää taloista ei pidetä riittävästi huolta. Uusista kaavoista ja lisärakentamisesta olen pahoillani. Julkiset palvelut eivät riitä. Jos jotain on pakko rakentaa, niin omistusasuntoja. Se siistisi yleiskuvaa ja alueen arvostus nousisi. Tämä ei edusta keskivertokuvaa Helsingistä, Rastilassa asumisoikeusasunnossa asuva Jourio kertoo.

Jourio pitää Meri-Rastilaa turvallisena asuinalueena.

– Koskaan ei ole ollut ongelmia.

Meri-Rastilaan Jourion tuovat luonto ja kävelyt koiran kanssa.

– Yleensä käyn kaupassa Vuosaaren Columbuksessa, koska sinne pääsee metrolla. Käyn täällä, kun vien koiran trimmaamoon. Kaipaisin Meri-Rastilaan ravintoloita. Hotelli Rantapuiston ravintola on hiukan kaukana ja ostarikuppilat eivät kiinnosta.

Venäjältä Suomeen viisi vuotta sitten muuttanut Dana Filkina, 23, asuu Ramsinrannassa kaupungin vuokra-asunnossa. Hän moittii Meri-Rastilan rakennusten "outoa ulkonäköä" ja toivoo, että esimerkiksi ostarin ympäristöön rakennetaan uusia taloja. Muuten hän kehuu muuten vuolaasti Meri-Rastilan luontoa ja sen rauhallisuutta.

– Ihmiset ovat täällä hyvin ystävällisiä. Pikkusiskoni on erityislapsi ja hänellä on päiväkodissa todella hyvät opettajat. Kun menemme puistoon leikkimään, hän ei koe minkäänlaista syrjintää. Pidän alueen luonnosta.

Filkina sanoo, ettei ole kuullut Meri-Rastilan uusista asemakaavoista ja suunnitelmista.

Tulevina vuosina Meri-Rastilaan rakennetaan koteja noin 4400 uudelle asukkaalle. Uusien rakennusten alta voidaan purkaa jopa kokonaisia 1990-luvulla rakennettuja kortteleita. Kaupungin mukaan tämä on ajankohtaista sitten, kun talot ovat laajojen peruskorjausten tarpeessa.

Meri-Rastilan torin ympäristössä nykyinen ostari, opiskelija-asuntoja ja koulu on tarkoitus korvata uusilla rakennuksilla. Nuorisotila siirtyy tulevaisuudessa samaan paikkaan rakennettavaan korttelitaloon, johon saadaan tilat myös koululle, päiväkodille ja leikkipuistolle.

Meri-Rastilan ostarilla kaupassa käynyt Aarne Rintamäki kaipaa yhä terveyasemaa, joka toimi vuoteen 2006 asti kuvan keskellä olevassa rakennuksessa. Ostarin läheltä puretaan 1990-luvulla valmistuneita rakennuksia. Aapo Siippainen

Ostarin lähellä asuva Aarne Rintamäki, 80, lataa suustaan kirosanan, kun hän kertoo tuntojaan kaavoituksesta.

– Ei sovi minun päähäni, että valmiita rakennuksia puretaan. Asun omistusasunnossa, ja vastustimme asiaa. Naapuritalot kuitenkin lähtevät.

– Muuten täällä on ollut mukavaa, ei isompaa hämminkiä. Terveysasema pitäisi kyllä saada, 30 vuotta Meri-Rastilassa asunut Rintamäki sanoo.

Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

Meri-Rastilan länsiosan kaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa viime keväänä. Se säästää rakentamiselta muun muassa Rastilanrannan metsäalueen. Itäosan kaava hyväksyttiin lokakuussa. Se tuo rakentamista Meri-Rastilan tien varteen Pohjavedenpuistoon sekä Ullaksenpuistoon.

– Olen seurannut kaavoitusta jonkin verran. Toivon, että alueelle rakennetaan myös uusia puistoja. Tämä metsä on tärkeä ja kotoisa paikka, sanoo Pohjavedenpuistossa koiraa ulkoiluttanut Aleksi Höylä, 30.

– Uusien rakennusten purkaminen on absurdia. Se tuntuu pahalta. Kaupungistuminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että pienien talojen tilalle on saatava isompia, vuokratalossa asuva Höylä kertoo.

Meri-Rastilan uusien talojen arvioidaan valmistuvan 15 vuoden sisällä. Ensimmäisten rakennusten rakentaminen alkaa, kun kaavat saavat lainvoiman. Kaupunki arvioi sen tapahtuvan länsiosan kaavan osalta vuosina 2022-23 ja itäosan kaavan osalta 2023-24.

Riitainen valtuusto hyväksyi Meri-Rastilan itäosan täydennysrakentamisen – 2 000 uutta asukasta jyrää osan alueen puista ja kallioista

Meri-Rastila tarvitsee oman terveysaseman

Helsingin poliitikot puhuvat eriarvoisuuden torjunnasta, mutta Meri-Rastilan kaava mittaa, muuttuvatko puheet teoiksi – Eveliina  Heinäluoma: "Kun tullaan päätöksenteon hetkeen..."

Valtuuston uusi puheenjohtaja Fatim Diarra: "Tässä työssä auttaa, että olen ollut 3,5 vuotta erityisopettajana" – näin hän kommentoi Meri-Rastilan riitaisaa kaavaa

Vuosaaren aavehotelli rapistui järkyttävään kuntoon: tällaista toimintaa sinne nyt suunnitellaan – Arkkitehdin mukaan purkaminen on kehnollekin rakennukselle viimeisin vaihtoehto

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut