Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juha Rautaheimo kirjoitti Helsinkiin sijoittuvan murhamysteerin – Väkivaltarikosyksikköä 40 vuotta johtaneen miehen kirjassa ei veri lennä: "Se on kovaa touhua"

Yli 40 vuotta Poliisin murharyhmän johtajana työskennellyt Juha Rautaheimo on kirjoittanut yhteistyössä Sari Rainion kanssa Helsinkiin sijoittuvan murhamysteerin.

Juha Rautaheimo, 69, kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 2019. Hermo: Murharyhmän mies -nimiseen elämänkertaan on koottu kertomuksia ja huippuhetkiä Rautaheimon yli 40 vuotta kestäneen uran varrelta Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä, pääasiallisesti tutkinnanjohtajana. Rautaheimolla on toistaiseksi hallussaan epävirallinen Suomen ennätys saman yksikön palveluksessa.

– Ensimmäinen kirjani oli oma elämänkerrallinen ja sisälsi täysin faktisia juttuja ja kerrontaa oman ryhmäni toiminnasta. Faktaa oli helppo kirjoittaa, koska asiat olivat tapahtuneet oikeasti, Rautaheimo kertoo.

Kirjassa kerrottiin jonkin verran myös Rautaheimon yksityiselämään liittyviä asioita.

Vaikka Murharyhmän mies on herättänyt runsaasti kiinnostusta, alun perin Rautaheimolla ei ollut suunnitelmissa kirjoittaa enempää. Hyvä yhteistyö ensimmäisen kirjan tekijätiimin kanssa johti kuitenkin ideaan uudesta kirjasta.

– Kustannustoimittajana työskenteli Sari Rainio. Meille syntyi matkan varrella hyvä työskentely-yhteys, Rautaheimo kertoo.

Eräänä päivä kustannusosakeyhtiön edustaja Touko Siltala sanoi sen ääneen: Kun teillä kerran sujui noin hyvin, voisitteko kenties kirjoittaa kimpassa jotakin?

Kävi ilmi, että Rainiolta ja Rautaheimolta löytyi yhteisiä intressejä. Suomen väkivaltarikoshistorian rankimpien tapauksien jälkeen kaksikko halusi kirjoittaa jotakin pehmeämpää.

– Syntyi idea pehmodekkarista. Pari viikkoa sitten päivän valon nähneessä Vainajat eivät vaikene -kirjassa selvitellään Helsinkiin sijoittuvaa murhamysteeriä, Rautaheimo kertoo.

Dekkarissa ei lennä veri, ei suoriteta piirityksiä, isoja operaatioita tai takaa-ajoja. Enemmänkin se haastaa lukijansa mukaan oivaltavalla tavalla selvittämään murhamysteeriä.

– Meillä on molemmilla omat erilaiset vahvuusalueemme. Minun oli helppo kuvata oikean murharyhmän toimintaa, kun taas Rainio on kirjoittamisen ammattilainen.

Kirjan saattaminen lopulliseen asuunsa kesti puolitoistavuotta. Kaksikko on muun muassa käynyt paikan päällä Helsingissä kohtauksissa kuvailtavissa paikoissa. Osa paikoista on täysin kuvitteellisia.

Työ ei kuitenkaan ole vielä läheskään valmis.

– Tästä on tulossa viisiosainen kirjasarja. Seuraavassa osassa samat henkilöt jatkavat suoraan ensimmäisen teoksen loppukohtauksesta.

Rautaheimo kertoo nähneensä 40 vuoden ajan työssään kovan väkivallan lopputuloksen. Hänellä ei ole halua kirjoittaa, miten tilanteeseen on päästy ja miten ihmistä kidutetaan.

– Se on todella kovaa touhua, eikä kyseinen työ sovi läheskään kaikille. Palkitsevinta oli työskennellä yhdessä muiden ryhmän jäsenten kanssa sekä se hetki, kun pitkä ja haastava tapaus lopulta ratkesi.

Murharyhmän tutkijana Rautaheimo on kohdannut kuolemaa monissa muodoissa.

– Kukaan ei täältä selviä hengissä. Jotkut lähtevät aiemmin, jotkut myöhemmin. Elämä on venäläistä rulettia. Voit yrittää elää siten, että eläisit pidempään, mutta ei se välttämättä onnistu.

Rautaheimo on itse oppinut elämään puoli päivää kerrallaan ja nauttimaan niistä hetkistä mitä hänellä on.

Keravan Kalevassa asuvalla eläkeläisellä onkin runsaasti mielekästä sisältöä päivissään.

– Käyn uimahallilla ryhmäliikuntatunneilla säännöllisesti, laulan Keravan mieslaulajissa, mökkeilen ja heti kun tästä vapaudun, lähden Helsinkiin venerantaan purjeveneen nostoon. Se saatetaan talviteloille, mies kertoo.