Lähisuhdeväkivaltaa ratkotaan Helsingissä yhä sovittelussa ja määrät ovat nousseet huimasti – uhri voi kokea painetta osallistua: "Miten voidaan taata ylipäätään, että osapuolet ovat kykeneviä sovittelemaan"

Oikeus: Perheen sisäisen väkivallan sovitteluun liittyy paljon ongelmia. Osa Helsingin päättäjistä katsoo, ettei sovittelun mahdollisuutta pitäisi lähisuhdeväkivallassa olla lainkaan.

Kimmo läpsäisee Sirpaa perheen olohuoneessa lasten mentyä nukkumaan. Väkivalta jatkuu myöhemmin keittiössä. Kimmo lyö Sirpaa, repii hiuksista, potkii, nimittelee ja rahaa väkisin vessaan.

Mustelmat Kimmo käskee aamulla peittämään pitkähihaisella paidalla, koska on työpäivä. Lastensuojelusta otetaan yhteyttä samana päivänä. Asia on tullut viranomaisten tietoon naapureiden ilmoituksesta. Myöhemmin Sirpa kohtaa väkivaltaisen puolisonsa sovittelussa, johon poliisi tai syyttäjä voi lähisuhdeväkivallan osapuolia ohjata.

Tilanne on kuvitteellinen. Totta on kuitenkin se, että myös lähisuhdeväkivaltatapauksia ratkaistaan Helsingissä sovittelulla. Sovittelu on vaihtoehto oikeudenkäynnille. Ohjeiden mukaan sovitteluun ei ohjata, jos väkivalta on toistuvaa.

Parisuhdeväkivallan tekijät vaihtavat uhrin rooliin virtuaalilasien avulla – "Kokemuksen jälkeen he osaavat paremmin tunnistaa pelon toisen kasvoilta", kertoo professori Juha Holma

Lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista ehdotetaan Helsingissä Veronika Honkasalon (vas.) aloitteessa, jonka on allekirjoittanut 26 valtuutettua.

Aloitteen mukaan Helsingissä kaikista soviteltavista rikos- ja riita-asioista vuosittain jopa 20 prosenttia koskee lähisuhdeväkivaltaa.

– Suurimmat ongelmat liittyvät siihen, että sovittelussa ei tunneta lähisuhdeväkivallan dynamiikkaa. Lähisuhdeväkivalta on hyvin erilaista kuin muu väkivalta. Miten voidaan ylipäätään taata, että osapuolet ovat kykeneväisiä sovittelemaan asiasta? Honkasalo pohtii.

Lähtökohtana on ollut, ettei toistuvia keissejä yleensä sovitella.

Hän toteaa, ettei sovittelua tulisi käyttää missään tilanteessa, kun kyse on lähisuhdeväkivallasta.

– Ongelma on myös se, että lähisuhdeväkivallan sovitteluiden määrät ovat viime vuosina nousseet huimasti. Lähtökohtana on ollut, ettei toistuvia keissejä yleensä sovitella. Siitä huolimatta tällaisiakin sovitellaan.

Uhri voi kokea painetta osallistua sovitteluun peloistaan huolimatta. Pahimmillaan sovittelu voi itsessään olla traumatisoiva kokemus. Erityisesti naisjärjestöt ovat ajaneet sovittelusta luopumista lähisuhdeväkivallan yhteydessä.

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli aloitetta tällä viikolla, mutta jätti asian pöydälle.

Kaupunki toteaa vastauksessaan, ettei yhtä rikostyyppiä, kuten lähisuhdeväkivaltaa, ole mahdollista rajata sovittelun ulkopuolelle.

– Mikäli kaikesta lähisuhdeväkivallan sovittelusta luovuttaisiin, voisi eteen tulla tilanne, jossa kaupunki rikkoo sopimusta tuottaa rikos- ja riita-asioiden sovittelua.

Helsinki teki valtion kanssa toimeksiantosopimuksen rikos- ja riita-asioiden sovittelusta vuonna 2006.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 2019 selvityksen, jossa todettiin, että lähisuhdeväkivaltarikosten sovittelua voidaan jatkaa, mutta toimintaa pitää kehittää, mitä varten on asetettu työryhmä.

"Tajusin vasta eron jälkeen, että ex-vaimo käytti minua taloudellisesti hyväksi", kertoo Antti, 39 – Talousväkivalta on alistavaa vallankäyttöä, jota voi olla vaikea tunnistaa

Helsingin rikos- ja riita-asioiden sovittelu noudattaa valtakunnallisia ohjeita. Lähisuhdeväkivallan sovitteluun osallistuu aina vähintään kaksi koulutuksen saanutta sovittelijaa. Osapuolille annetaan mahdollisuus kohdata ja käsitellä uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyrkiä sopimaan vahinkojen hyvittämisestä.

Sovittelu edellyttää, että rikoksesta epäilty vahvistaa tapahtumien kulun ja että se on uhrin edun mukaista.

Panu, 35, kärsi vuosia vaimonsa rähjäämisestä mutta pelkäsi menettävänsä lapsensa, jos eroaa – "Kun saapas lensi ensimmäisen kerran, tajusin, ettei tämä ole normaalia"

Poliisihallitus on linjannut, että vain poliisi ja syyttäjä voivat ohjata lähisuhdeväkivaltaa sovitteluun.

Sovinto voi toimia esitutkinnan rajoittamisen, syyttämättä jättämisen, rangaistuksen lieventämisen tai tuomitsematta jättämisen perusteena. Tutkinnanjohtaja voi päättää tutkinnan lopettamisesta, jos rikos on vähäinen, eikä asianomistaja esitä sovittelun jälkeen rangaistusvaatimusta.

Tarkennus 20.10. kello 10.31: Jutussa mainittiin, että poliisihallitus on linjannut, että vain poliisi ja syyttäjä voivat ohjata lähisuhdeväkivaltaa sovitteluun. .Asiaa tarkennettu vielä jutun alkuun. Lisätty myös tieto, että ohjeiden mukaan sovitteluun ei ohjata, jos väkivalta on toistuvaa.

Yhä useampi lapsi hakee korona-ajan chatista apua väkivaltatilanteeseen tai muuhun vakavaan ongelmaan – "Signaalit ovat nähtävissä ja niihin pitää puuttua"

Perheväkivaltaa, meteliä, häiriökäyttäytymistä... kotihälytysten määrä kasvussa – "Asiaan on todennäköisesti vaikuttanut ravintoloiden sulkeminen"

Uusi ilmiö lähisuhdeväkivallassa: "Minulla on korona ja tartutan sen sinuun" – kodeissa perutaan perhetyön käyntejä aiempaa enemmän

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut