Eri puolille Helsinkiä ilmestyneet pedatut pedit muistuttavat: Suomessa sadat ihmiset viettävät tämänkin yön ulkona, rappukäytävissä tai ensisuojissa

Kansalaistorille tuotiin keskiviikkona penkille pedattu vuode. Tempaus muistuttaa, että oma koti ei ole läheskään jokaiselle Suomessa asuvalle itsestäänselvyys. arkisto/Kaisa Paastela
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin puistoissa on keskiviikosta alkaen voinut törmätä kodikkaasti pedattuihin penkkeihin.

Kyseessä on asunnottomia auttavan Vailla vakinaista asuntoa ry:n Sänky ilman kotia -tempaus, jolla tehdään näkyväksi asunnottomuutta.

– Asunnottomuutta kokevat ihmiset halutaan sulkea oman elämänpiirin ulkopuolelle ajatuksella ´"poissa silmistä, poissa mielestä". Esimerkiksi asumisyksiköiden sijoittaminen niin sanottujen tavallisten ihmisten asuinalueille kaatuu valitettavan usein naapuruston vastustukseen, toiminnanjohtaja Sanna Tiivola Vva ry:stä kertoo tiedotteessa.

Suomessa yöpyy tällä hetkellä ulkona, rappukäytävissä ja ensisuojissa yli 700 ihmistä. Kaikkiaan 4 341 ihmistä on vailla vakinaista asuntoa.

Asunnottomista noin puolet on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Yhä useampi asunnoton on alle 25-vuotias – "Suurin osa palveluista on rakennettu heille, jotka selviytyvät arjestaan"

Asunnottomuuteen vaikuttavat yhteiskunnassa yleisesti vallitsevat asenteet ja vallalla olevat käsitykset heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamisesta.

– Monelle meistä on itsestään selvää, että pääsemme illan päätteeksi nukkumaan puhtaisiin lakanoihin. Asunnottomuutta kokevat ihmiset voivat siitä vain unelmoida, Tiivola sanoo.

Sänky ilman kotia -teokseen haettiin inspiraatiota asunnottomuutta kokevien omista teksteistä. Vva ry:n päiväkeskus Vepassa kävijät kirjoittivat ajatuksiaan: ”Missä mä lepään, kun pitää pysyä liikkeellä että saa perustarpeet täytettyä. Ostareilta, kauppakeskuksista ja puistonpenkeiltäkin tullaan häätämään, heti.”

Asunnottomien yötä vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

– Asunnottomien yössä mennään tänä vuonna ulkopuolisuuden lähteille. Monessa tapauksessa yhteiskunnasta syrjäyttäminen on asunnottomuuden syynä. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi, eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, huono-osaisimmat jäävät ulkopuolelle. Mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on päästä asuntomarkkinoille, Tiivola toteaa tiedotteessa.

Väärinkäsitys vuokra-asunnon saamisesta elää sitkeästi Helsingissä – näillä perusteilla suurin osa asukkaista valitaan

Yle: Poliisi käy Ruusulankadulla useammin kuin joka toinen päivä – Sininauhasäätiön ex-pomo kritisoi mallia, jolla jättiasuntolaa pyöritetään: "Ongelmat pursuavat kadulle"

Juha, 51, joutui asunnottomaksi järjestelmävirheen takia, hätämajoituksen väkivalta teki tilanteesta sietämättömän – "Olen joutunut moneen kertaan miesporukan pahoinpitelemäksi"

Erikoinen idea asunnottomuuden poistamiseksi nostatti myrskyn: "Jo lähtökohtaisesti alentava ajatus"

Helsinkiläinen Markku, 60, elää nyt 250 eurolla kuussa – sairaus vei taksiyrittäjältä työn ja toimeentulon: "On lyöty lyötyä urakalla"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut