Unihäiriöitä, someriippuvuutta, ulkonäköpaineita... – Teinitytöt voivat huonommin kuin ennen, näin kyselyn tulosta kommentoi ysiluokkalainen Krista: "Voi tulla kierre, että jää kaikista menoista ulkopuolelle"

Nuoret: Noin joka viidennellä yläasteikäisellä tytöllä on terveysongelmia.

Helsinkiläiset teinitytöt eivät voi hyvin. Heistä yhä suurempi osa kärsii ahdistuksesta, masennuksesta ja univaikeuksista.

Tilanne on kahdessa vuodessa pahentunut merkittävästi. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta kouluterveyskyselystä, jonka kuntakohtaiset tulokset on tarkoitus julkistaa virallisesti lokakuun loppupuolella.

Joka toinen vuosi tehtävä kysely osoittaa esimerkiksi sen, että helsinkiläistyttöjen yksinäisyys on parin viime vuoden aikana kasvanut selvästi: nyt itsensä tuntee yksinäiseksi jo noin joka neljäs 8–9-luokkalainen tyttö. Vielä vuonna 2019 tehdyssä kyselyssä yksinäiseksi ilmoittautui vain joka kuudes tyttö.

Kun Viivi, 14, eli vaikeaa aikaa, apuun tuli ääni langan päässä – MLL:n lasten ja nuorten puhelin perustettiin Kannelmäessä 40 vuotta sitten: Puheluissa selvä muutos viime vuosina

Tuoreessa kyselyssä joka kymmenes tyttö kertoo, että heillä ei ole yhtään ystävää.

"Nuorten karkailu on ilmiö, mitä ei missään tapauksessa pitäisi olla" – Apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan Helsinki parantaa lastensuojelua konkreettisilla toimilla

Kauppakeskus Itiksessä aikaansa viettävät yhdeksäsluokkalaiset Sini Salminen ja Krista Kervinen ovat varmoja siitä, että tyttöjen yksinäisyys on yleistynyt.

– On aika kova paikka, jos kaveripiiri alkaa sorsia, eikä ota mukaan menoihin. Jos sitä jatkuu pitkään, ei ole ihme, että alkaa masentaa, Salminen arvioi.

– Siitä voi kanssa tulla sellainen kierre, että jää ulkopuolelle kaikista menoista. On ihan puppua, että koulukiusaamista ei olisi. On sitä joka koulussa, Kervinen puolestaan sanoo.

Molemmat pitävät myös ulkonäköpaineita varsinkin nuorten naisten kohdalla valtavina.

– Ihan hirveää, jos ei kouluun voi mennä muuta kuin suoraan Voguen kannesta repäistynä, tytöt pohtivat.

Kasvavat lähetemäärät tukkivat Husin lastenpsykiatrian – Hoitoonpääsyä voi joutua odottamaan jopa kolme kuukautta

Kontulan nuorisotalolla vapaa-aikaansa viettävät yläasteikäiset Kätlin Lõuk, Milja Lukkarinen ja Sanni Paasia myöntävät puolestaan, että korona-ajan etäopiskelu kotona on tuntunut rasittavalta.

– Minusta on tuntunut siltä, että koulussa on ollut helpompi keskittyä opiskeluun kuin kotona, Lukkarinen kertoo.

Kaikki kolme tyttöä kertovat, että toisinaan nukkumaanmeno venähtää luvattoman myöhään, koska kännykkä ja etenkin sosiaalinen media houkuttelevat valvomaan.

Tytöt kuitenkin kokevat terveydentilansa ihan tavanomaiseksi.

Uusi mielenterveyden palvelupiste aukesi Helsinkiin – "Joskus tämä on se paikka, missä ensimmäistä kertaa uskaltaa kertoa jonkun vaikean asian"

Helsinkiläisten tyttöjen yleinen huonovointisuus heijastuu selvästi kouluterveydenhoitajien arkeen.

– Se näkyy koulussa ihan joka päivä. Tytöistä moni on ahdistunut, he nukkuvat kehnosti ja esimerkiksi someriippuvuus on hyvin suurta, kertoo vuosaarelaisessa Puistopolun peruskoulussa työskentelevä terveydenhoitaja Tiina Aura.

– Tytöt oirehtivat eri tavoin. Tapaan lähes joka päivä nuoria, joita ohjaan eteenpäin joko psykologin tai lääkärin vastaanotolle tai sitten suoraan lastensairaalaan, Aura sanoo.

Tuntemukset eivät ole pelkästään tyttöjen itsensä tekemiä arvioita, vaan Helsingissä noin joka viidennellä yläasteikäisellä tytöllä on nyt lääkärin toteama terveysongelma tai pitkäaikaissairaus

Itä-Helsinkiä hehkuttava artisti laukoo suorat sanat nuorison merkkivaateilmiöstä: "Jos et ole huumekauppias, niin..."

Kaupungin koululääkärin viroista on Helsingissä täytetty nyt vain kaksi kolmasosaa. Vajaasta 60 koulupsykologista on kuluvan syksyn aikana puuttunut puolisen tusinaa.

– Psykologien saatavuus on erittäin heikkoa, mutta kaupungin määräaikaisrahoituksen ansiosta meillä on tällä hetkellä 67 psykologia, kertoo oppilaiden hyvinvointipäällikkö Vesa Nevalainen.

Koululääkärin ja -psykologin puute kasautuu terveydenhoitajien harteille.

Vaikka tuoreen kouluterveyskyselyn tulokset voivat vaikuttaa synkiltä, positiivistakin kehitystä on toki tapahtunut.

Esimerkiksi tyttöjen tupakointi on vähentynyt selvästi: nyt vain neljä prosenttia helsinkiläistytöistä tupakoi päivittäin.

Raittiiden tyttöjen osuus on noussut viime vuosina Helsingissä huimasti. Viisitoista vuotta sitten raittiiksi ilmoittautui vain hieman useampi kuin joka kolmas tyttö, nyt heitä on yläasteikäisistä jo reilut kaksi kolmasosaa.

"Rahatukoilla fleksataan sosiaalisessa mediassa" – HU haastatteli nuoria Itiksessä, Gabriel, 18: "Muutaman vuoden sisällä tilanne pitäisi Suomessakin saada hallintaan"

Kyselytunti

Koululääkäritilanne puhutti

Valtuuston kyselytunnilla keskiviikkona yhtenä aiheena oli lasten ja nuorten terveydenhuolto.

Apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) vastasi kysymykseen, että kaikkia lasten terveystarkastuksia ei ole pystytty hoitamaan normaalisti korona-ajan tehtävien vuoksi. Tarkastukset on tehty niille, joiden osalta on noussut huolta kasvusta tai kehityksestä.

Koululääkärien osalta haasteita on ollut jo pidempään ja vajetta pyritään täyttämään aktiivisella rekrytoinnilla ja lisäostoilla. Palkkakehitysohjelman jatko on tärkeä ja palvelusetelien käytöstä on tehty päätös viime syksynä. Niidenkään tuottajia vain ei ole riittävästi.

Nuorten väkivalta raaistui pk-seudulla – kuva: näitä aseita poliisi takavarikoi alaikäisiltä

Yhteys väheneviin teiniraskauksiin: Lääkäri suosittelee maksuttomassa ehkäisyssä Vantaan mallia

Yliopisto-opiskelija Sanna Salo, 23, on tarkka menoistaan ja saa rahaa säästöön joka kuukausi – "Olen ollut onnekas, sillä minulla ei ole ollut rahahuolia oikeastaan koskaan"

"Keskustelun tarve on iso" – Helsinki laajentaa uutta mielenterveyspalvelua, koronan vuoksi osa avuntarvitsijoista "katosi"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut