"Työmailla ei tapahdu kuukausiin mitään" – Useita esimerkkejä listaavan rakennusmestarin mielestä Helsingin tapa tehdä katutöitä on käsittämätön, näin vastaa kaupunki
4
Herttoniemi on ollut lähes yhtä valtavaa katutyömaata jo pitkään. Laivalahdenkadulla liikenne puuroutuu jatkuvasti. Päivi Tuovinen
– Jos taloja rakennettaisiin yhtä hitaasti kuin katuja korjataan, talot eivät valmistuisi koskaan, kiteyttää helsinkiläinen rakennusmestari, joka on työskennellyt talonrakennustöissä 39 vuotta.
Hänen mielestään on käsittämätöntä, että katu-urakointi Helsingissä on näin takkuista.
– Nyt esimerkiksi Käpylässä ja Herttoniemessä on tilanne, että tietyömailla ei tapahdu kuukausimäärin mitään. Olen seurannut Herttoniemen katutöitä pitkään ja ainakaan Laivalahdenkadulla ei työmaa ole edennyt syksyllä mihinkään, toteaa nimettömänä pysyttelevä rakennusmestari.
Hän on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että kohteissa on usein työkoneita, jotka eivät liikahda aikoihin minnekään.
– Kaupunki maksaa näistäkin koneista vuokraa, vaikka niitä ei edes käytetä. Veronmaksajien niskaan nekin maksut kaatuvat.
Käpylässä on poistettu katutöiden vuoksi ajoväyliä käytöstä - seurauksena on massiivisia ruuhkia. Päivi Tuovinen
Kalasatamassa taas pidetään rakennusmestarin mukaan aivan turhaan tiukkoja nopeusrajoituksia, vaikka työmaata ei ole edes näkyvillä.
– Tämän takia liikenneruuhkat ovat ihan tajuttomia.
Ahkeraa autoilijaa ärsyttää myös se, että käynnissä olevista katuremonteista ei enää entiseen tapaan kerrota näkyvillä kylteillä.
– Nyt kukaan ei tiedä, kuka kohteessa urakoi, mitä siinä tehdään ja kuinka kauan työt kestävät.
Koskelantiellä on tieremontin vuoksi puolestaan poistettu yksi ajokaista käytöstä, jolloin bussit joutuvat työntymään henkilöautojen kaistalle. Liikenne puuroutuu.
– Työmaiden pitäisi valmistua nykyistä nopeammin, eikä kaivantoja saisi pitää auki näin pitkään. Urakoitsijat määrittelevät nyt liikaa esimerkiksi nopeusrajoituksia työmailla. Miksei kaupunki valvo työmaita tarkemmin?
Sörnäisissä on yksi ajokaista pois liikennekäytöstä työmaan vuoksi. Päivi Tuovinen
Kaupungin rakentamispalvelun Staran kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtaja Hannu Halkola myöntää, että katutöiden suunnittelussa ja toteutuksessa on Helsingissä joskus toivomisen varaa.
– Valtaosa katutöistä on sellaisia, että niitä joudutaan sovittelemaan hyvin erilaisten toimijoiden kanssa. Tässä onnistutaan vaihtelevalla menestyksellä, mutta kieltämättä työt voisi hoitaa paremminkin, Halkola arvioi.
Halkolan mukaan Stara saa eniten palautetta pitkään käynnissä olevista katutyömaista sekä epäselviksi koetuista liikennejärjestelyistä.
Katutöiden kesto saattaa pidentyä monista eri syistä.
– Työmaalla voidaan huomata, että kohteessa joudutaankin tekemään esimerkiksi kallion ennakoimatonta lisälouhintaa. Sopiva louhintaryhmä voi kuitenkin olla kiinni jossain muussa kohteessa ja silloin on vain odotettava ryhmän vapautumista.
Kalasataman tiukka nopeusrajoitus saa monen autoilijan pinnan kiristymään. Päivi Tuovinen
Halkola muistuttaa, että Stara on Helsingissä ainoa katutöitä teettävä toimija, jolla ei ole omaa kalustoa.
– Staran työmaalla voi olla aliurakoitsijoiden työkoneita, joita ei vähään aikaan tarvita, eikä seisomisesta myöskään aiheudu kustannuksia. Me emme kuitenkaan aina voi sille mitään, että aliurakoitsijat eivät toimi niin tehokkaasti kuin pitäisi.
– Ilman muuta meillä on kaikki intressit pitää työkoneet liikkeessä niin tehokkaasti kuin mahdollista. Jos Staran työnsuunnittelu ei toimi optimaalisesti, valitettavasti maksumiehenä on viime kädessä helsinkiläinen veronmaksaja, Halkola myöntää.
Tulevaisuudessa Stara ja kaupunkiympäristön toimiala aikovat kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että työmaista informoitaisiin helsinkiläisiä nykyistä paremmin myös somessa.
– Kieltämättä työmaataulut voisivat olla näkyvämminkin esillä. Esimerkiksi taulutekstien fonttikoko on usein liian pientä – moottoriteillä se sen sijaan on riittävän suurta.