Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona pakotti oopperalaulajan lomakeviidakkoon – Angelika Klas: "Nyt pitäisi uskoa tulevaisuuteen, mutta ihmisten on vaikea päästä irti peloista"

Kulttuuri: Striimatut konsertit olivat Angelika Klasin pieni lohtu.

Kulttuurialan ammattilaiset on yksi koronapandemiasta pahiten kärsineistä ryhmistä. Töiden menetyksen joutui kokemaan myös oopperalaulaja Angelika Klas. Hänen tunteensa ovat viime kuukausia seilanneet toivorikkauden ja toivottomuuden välillä.

– Tunnelmat ovat vieläkin vaihtelevat. Nyt pitäisi uskoa tulevaisuuteen, mutta media jauhaa edelleen negatiivisia uutisia, ja ihmisten on vaikea päästä irti peloista, Klas sanoo.

Koronapandemia vei taiteilijoilta työt heti.

– En ole kovin liikunnallinen ihminen, mutta korona-aikana kävin lenkillä ja jumppasin koko ajan kotona. Aikaa oli pakko täyttää jollain.

Ensimmäistä kertaa elämässään Angelika Klas oli työtön, ja hän joutui asioimaan työ- ja elinkeinotoimiston kanssa.

– Jouduin melkoiseen lomakeviidakkoon. Samalla kun itse jouduin työttömäksi, leipä meni muiltakin, koska olin vuosittain pystynyt työllistämään useita taiteilijoita, Klas huokaa.

Vuonna 2020 Angelika Klas sai työmarkkinatukea, mutta ei enää tänä vuonna, koska hän oli hakeutunut osa-aikaopiskelijaksi neuvottelematta siitä TE-toimiston kanssa.

– En voinut myöskään hakea omaa koulutustani vastaavia töitä, koska niitä ei ollut. Mietin, mitä osaisin tehdä ja välillä ajattelin, että yritän päästä vaikkapa vaatekauppaan myyjäksi, Angelika Klas kertaa pahinta aikaa.

Tänä vuonna Angelika Klas on saanut yhden Taiteen edistämiskeskuksen korona-apurahan.

– Onneksi takataskussa oli myös säästöjä, joilla selvisin pahimman yli. Mieheni on säveltäjä ja hänen työnsä jatkui melko normaalina.

Klas sanoo, että korona-aikana oman yrityksen kautta tulleet tulot putosivat noin viidennekseen.

– Järjestin striimattuja konsertteja, mutta ne olivat vain pieniä laastareita. Mikään ei korvaa kohtaamista elävän yleisön kanssa.

Angelika Klas muistuttaa, että korona-ajan kulttuurialan toimijoille aiheuttamassa taloudellisessa ahdingossa ei ole kyse vain siitä hetkestä, vaan se heijastuu pitkälle tulevaisuuteen.

– En ole esimerkiksi voinut kerryttää eläkettä liki kahteen vuoteen, koska tulojakaan ei ole ollut. En edes uskalla laskea, paljonko se pienentää eläkettä. Kuka sen korvaa?

Klasin mielestä päättäjiltä on puuttunut tahtoa ratkaista kulttuurialan kurimusta ja pitkään kestänyttä sulkua. Vikaa on myös lainsäädännössä, joka ei tunnista kulttuurialaa elinkeinotoiminnaksi.

– Etujärjestöt ovat tehneet asioidemme eteen töitä ja olen itsekin ottanut kantaa ja ollut kuulemisissa elävänä esimerkkinä. Kulttuuri on työtä siinä missä joku muukin työ, jolla maksetaan laskut. Eri alojen pitää olla tasa-arvoisia.

– Tässä olisi tärkeää muistaa, että kulttuuriala tuo töitä myös monille muille, koska ihmiset haluavat iltaa varten vaikkapa käydä kampaajalla ja hankkia uudet vaatteet, mennä esityksen jälkeen syömään ja ajaa taksilla kotiin.

Nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta. Angelika Klas on saanut vakinaisen työn. Hän työskentelee Kauniaisten musiikkiopistossa klassisen laulun päätoimisena opettajana. Alkuviikot hän opettaa ja loppuviikot esiintyy.

– Opetustyö on todella antoisaa ja pystyn yhdistämään sen omaan taiteelliseen työskentelyyn, hän iloitsee.

– Vihdoin pääsen myös takaisin konsertoimaan ja tuomaan ihmisille elävää musiikkia. Se on saanut aikaan melkein euforisen olon niin meissä taiteilijoissa kuin yleisössäkin.

Angelika Klas ja Kotaja Quintet esittävät Tulen tango -konsertissa argentiinalaisia tangoja sekä uusia sovituksia tangoklassikoista Savoy-teatterissa 21. lokakuuta.