Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

IL: Afrikan tähti -teemaisesta opiskelijatapahtumasta leimahti rasismikohu – vaihto-opiskelija: "Se on niin kammottava peli"

Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijoille järjestetystä fuksitapahtumasta on noussut rasismisyytöksiä. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Opiskelijat poseeraavat syyskuussa pidetyssä tapahtumassa Afrikan tähden rosvoina.

Saksalainen vaihto-opiskelija ruotii tapahtumaa julkisissa Instagram-päivityksissään.

– Pelilaudan kartassa ovat kaikki rasistiset stereotypiat Afrikasta. Siellä on jopa blackface. Se on niin kammottava peli. Olen sanaton. Kysymykseni on, mitä ihmettä fuksitapahtuman järjestäjinä ajattelitte, kun järjestitte tällaisen tutustumistapahtuman? Olen kyllästynyt tekosyihin, joita valkoisilla aina on, nainen kertoo sosiaalisessa mediassa Iltalehden mukaan ja kuvailee Afrikan tähteä suomalaisten suosimaksi "rasistikseksi ja kolonialistiseksi peliksi".

Peli ilmestyi alkujaan 1950-luvulla, jolloin osa Afrikan maista oli Euroopan siirtomaavallan alla.

Tapahtumassa osa opiskelijoista esiintyi rosvoina ja osa ryöstettyinä. Afrikan tähti -teemaisia tapahtumia on Iltalehden tietojen mukaan ollut maantieteen opiskelijoilla aikaisemminkin.

– En peräänny argumentistani. Peli on rasistinen. Näkökulmalleni on paljon todisteita tiedemaailmassa. Peli esittelee, mistä kolonialismissa on kyse, vaihto-opiskelija kertoo Iltalehdelle.

Tätä klassikkoa on pelattu jo 70 vuotta – mutta nyt naamioituneet rosvot on korvattu jollain nopealla

Maantieteen opiskelijat ry pyytää tapahtunutta anteeksi avoimessa päivityksessään. Vastauksen mukaan opiskelijajärjestö ei ottanut riittävästi huomioon pelin "kolonialismia romantisoivaa" luonnetta. Osallistujat eivät kuitenkaan itse valinneet teemaa, opiskelijajärjestö muistuttaa, koska kyse oli fukseille eli ensimmäisen vuoden opiskelijoille pidetystä tapahtumasta.

Maantieteen opiskelijat kertovat päivityksessään myös luovansa parhaillaan ohjeistusta, jolla vastaavat virhearviot jatkossa vältetään ja tapahtumista tulee hyviä ja turvallisia kaikille.

Helsinkiläisperheen kotona on liki 200 lautapeliä – paras peli on säännöiltään selkeä: "Riitely rikkoo pelaajien taikapiirin"

Afrikan tähti -pelistä tutulle saarelle tehdään ensimmäinen ryhmämatka Suomesta – Pohjois-Euroopan suurin matkailutapahtuma alkaa keskiviikkona

"Kaverisuhteet ovat voineet siirtyä peleihin" – asiantuntija neuvoo puhumaan lasten kanssa pelaamisesta muutenkin kuin käskemällä sulkea laitteet

Luuletko tuntevasi Savon? Uusi peli varoittaa luottamasta muiden neuvoihin ja antaa säännöt myös suomeksi

Muistatko kohun "ruotsalaissäännöistä"? – Klassikkopeli Kimblessä kisataan SM-kullasta