Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anni Sinnemäen omistamien sijoitusasuntojen listalta hävisi kaksi haluttua osoitetta – tämä on selitys

Varallisuus: Kokoomuksen päättäjillä runsaasti sijoitusasuntoja ympäri Helsinkiä.

Kokoomuksen Daniel Sazonov ja vihreiden Anni Sinnemäki ovat Helsingin pormestaristosta ainoat, jotka ovat kertoneet sijoitusasunnoista lakisääteisessä sidonnaisuusilmoituksessa.

Sazonovilla on 39 neliön asunto Kampin Malminkadulla ja 45 neliön asunto Ullanlinnan Tehtaankadulla. Hän omistaa asunnot kokonaan.

Sazonov sanoo, että asunnot ovat hänelle säästämisen muoto.

–  Toisessa niistä olen aiemmin asunut. Tällä hetkellä en suunnittele uusien sijoitusasuntojen hankintaa.

Sinnemäellä on Aleksis Kiven kadulla 67 neliön sijoitusasunto, jonka hän omistaa kokonaan.

Neljä vuotta sitten Sinnemäki ilmoitti sijoitusasunnoiksi myös Sturenkadulla sijaitsevan asunnon, josta hän omisti puolet. Lisäksi Sinnemäki omisti 20 prosentin osuuden 140-neliöisestä sijoitusasunnosta Fredrikinkadulla Punavuoressa. Molemmat asunnot sijoitsevat suosituilla paikoilla Helsingissä.

Sturenkadulla omistamani puolikas asunto on aina ollut perheeni käytössä.

Sinnemäki kertoo, että hän omistaa Sturenkadun asunnosta edelleen puolet, mutta ei ole merkinnyt sitä sidonnaisuusilmoitukseen. Syynä on kaupungin viime kesänä antama tarkempi ohjeistus.

– Sen mukaan perheenjäsenten käytössä olevaa asuntoa ei tule ilmoittaa merkittävänä omaisuutena. Ohjeistus on ollut tämän tyyppinen aiemminkin, mutta ehkä vähemmän tarkka. Sturenkadulla omistamani puolikas asunto on aina ollut perheeni käytössä, Sinnemäki kertoo.

Fredrikinkadun asunto-osakkeista Sinnemäki kertoo luopuneensa kesällä.

Vuonna 2017 Sinnemäki sanoi Helsingin Uutisille, että asunnot ovat päätyneet hänelle tavanomaisen omistusasumisen kautta. Hän ei ole sijoittanut rahojaan asuntoihin tietoisesti. Sinnemäki kertoi tuolloin, että Aleksis Kiven kadun ja Fredrikinkadun asunnot ovat olleet hänen vanhoja kotejaan.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) ja apulaispormestarit Nasima Razmyar (sd.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) ilmoittavat, ettei heillä ole merkittävää varallisuutta.

Omassa tai perheen käytössä olevaa omistusasuntoa ei tarvitse ilmoittaa. Merkittävän varallisuuden tulee olla hankittu lähtökohtaisesti liike- tai sijoitustoimintaa varten.

Sinnemäki ja Sazonov sanovat, että sidonnaisuuksien vuoksi he joutuvat jääväämään itsensä päätöksenteosta vain harvoin.

–  Esimerkkinä voi mainita vaikka sen, että en osallistunut Messukeskuksen kaavan muuttamisen päätöksentekoon lautakunta- ja kaupunginhallitusvaiheessa, koska olin Messusäätiön hallituksen varajäsen, Sinnemäki vastaa.

–  Yleisin syy viime kaudella oli se, kun toimin kaupungin omistaman energiayhtiön hallituksessa. Tällöin en osallistunut yhtiötä koskevien asioiden käsittelyyn kaupunginhallituksessa. Lisäksi olen jäävännyt itseni esimerkiksi aiempien työtehtävien takia, Sazonov kertoo.

Kokoomuksen valtuutetuilla on ilmoitettavia sijoitusasuntoja enemmän kuin muiden puolueiden päättäjillä.

Juha Hakola (kok.) omistaa puolet Puotilan Klaavuntien 31 neliön sijoitusasunnosta. Hän kertoo myös 50 prosentin omistuksesta TJH Promotions Oy -perheyrityksestä, jonka toiminnassa hän ei ole kuitenkaan mukana.

Risto Rautavalla (kok.) on 21 neliön asunto Kruununhaan Kirjatyöntekijänkadulla.

Kokoomuksen Matias Pajulalla on 50 prosentin osuus 28,5 neliön sijoitusasunnosta Herttoniemen Hiihtomäentiellä.

Pia Pakarisen (kok.) puoliksi omistama 20,5 neliön sijoitusasunto on Taka-Töölön Ruusankadulla.

Kokoomuksen Dani Niskasella on Kampin Hietaniemenkadulla 26 neliön sijoitusasunto.

Ilmoitusten perusteella suurin sijoitusasunto on Eveliina Heinäluomalla (sd.). 92,5 neliön asunto on Kiviparintiellä Myllypurossa. Hän omistaa siitä 48 prosenttia.

RKP:n Silja Borgarsdóttir Sandelin omistaa 35 neliön sijoitusasunnon Hermannin Violankadulla.

Ville Jalovaaralla (sd.) on täysi omistus 57 neliön asunnosta, joka on Rastilankallion Retkeilijänkujalla.

Vihreiden Emma Kari omistaa puolet Kallion Toisella linjalla sijaitsevasta 85 neliön sijoitusasunnosta.

Helsingissä on 104 luottamushenkilöä, joiden tulee tehdä sidonnaisuusilmoitus. Tarkastusviraston mukaan lakisääteinen ilmoitus puuttui perjantaina enää kolmelta luottamushenkilöltä.

– Olimme heihin viime viikolla puhelimitse yhteydessä ja kehotimme heitä antamaan ilmoituksen välittömästi, koska määräaika on päättynyt, kaupungin tarkastusjohtaja Timo Terävä kertoo.

Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on tullut valituksi tehtävään. Nykyisen valtuuston puheenjohtajat valittiin elokuun alussa.

Ajantasainen lista sidonnaisuusilmoituksista löytyy kaupungin verkkosivulta. Viime viikolla listalla oli 83 ilmoitusta. Kaikkia ilmoituksia ei ole julkaistu, koska ne ovat käsittelyssä tarkastusvirastossa.