Kuva: Helsinkiin nousee parhaillaan 7 perinteisesti tehtyä hirsitaloa – tämä erikoisuus kuuluu jokaiseen asuntoon

Puurakentaminen: Honkasuon hirsistä rakennetuilla asunnoilla on omat pihatalot, jotka muistuttavat hieman entisajan aittaa, yhteinen sauna ja kierrätyshuone.

Puurakentamiseen keskittyvälle Honkasuolle valmistuu ensi huhtikuussa toisissaan kiinni olevia hirsitaloja. Asunnot ovat 80-neliöisiä. Tilaa voi kasvattaa noin sataan neliöön. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Honkasuon uuden asuinalueen työmaalla on korviinpistävän hiljaista. Työmaaradio soi taustalla, mutta koneet eivät laula. Hiljaisuus johtuu hirsirakentamisesta. Rakenteilla on seitsemän toisissaan kiinni olevaa hirsitaloa.

– Naapurit ovat varmasti olleet tyytyväisiä. Ilmastointilaitteita, eristeitä ja muita ei tarvitse tänne nostella, perustelee talojen suunnittelusta vastanneen rakennusasiaintoimisto Aarteen arkkitehti Minna Aarnio ensi keväänä valmistuvia taloja.

Hirsirakentaminen tapahtuu perinteisin menetelmin. Hirret on veistetty käsin. Eristeitä ja ilmastointilaitteita talossa ei ole, 22 senttiä paksut hirsiseinät pitävät lämmön sisällään. Ilmanvaihto on painovoimainen.

– Ilmanvaihto ja massiivihirsi määrittelevät pitkälti sen, miltä talot näyttävät. Ilmanpaine-erot vaativat riittävän huonekorkeuden, Aarnio toteaa lähes kuusi metriä korkeista ja 80-neliöisistä asunnoista.

Tiloja voi tarvittaessa kasvattaa sataan neliöön.

– Yläkerrassa on vapaata rakennusoikeutta kahdelle huoneelle, Aarnio kertoo.

Asukkaat asentavat keittiön itse paikoilleen. Asuntoihin tulee varaavat puhdaspolttoiset takat.

Uusi katu yhdistää Helsingin ja Vantaan

Ensi keväänä Honkasuolle valmistuu seitsemän käsin veistetystä puusta valmistettua hirsitaloa (oik.). Taloja vastapäätä on pihatalot ja yhteinen kierrätyshuone. Suunnittelusta on vastannut rakennusasiantoimisto Aarteen arkkitehti Minna Aarnio (kuvassa) yhdessä miehensä kanssa. Sanna Jompero-Lahokoski

"Homekoiran hajuaistin" omaava äiti päätyi puukerrostaloon – "Täällä ei ollut pahaa hajua"

Kokonaisuus muistuttaa pientä hirsikylää. Taloja vastapäätä tonttikadun toisella puolella on kullakin asunnolla oma pihatalonsa, joka on kaavassa merkitty talousrakennukseksi.

– Tuossa on kierrätyshuone ja tuolla pihatalot. Asuinrakennuksia pihatalot eivät virallisesti ole, mutta ainakin kesällä monikäyttöisiä, Aarnio jatkaa.

Pihassa on myös yhteinen sauna. Asuntojen katolla on oma aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä yli tarpeen. Loput sähköstä myydään sähköyhtiölle. Lämpö tuotetaan kaukolämmöllä.

Asuntojen huonekorkeus on lähes kuusimetriä. Lisätilaa saa rakentamalla yläikkunoiden kohdalle toisen kerroksen. Sanna Jompero-Lahokoski

Honkasuolla kaikki talot ovat puusta, koska alue on puurakentamisen pilottikohde. Helsingin luoteisreunassa sijaitsevan uuden alueen kaavoittamisesta vastaava tiimipäällikkö Suvi Tyynilä sanoo, että kaupunki suhtautui perinnerakentamiseen positiivisesti. Tontti on kaavoitettu hirsirakentamiselle.

– On hauskaa, että siellä on myös tällainen hanke muiden joukossa. Se sopii mainiosti Honkasuon ajatukseen. Hirsi on ekologisesti kestävää rakentamista. Massiivipuurakentamiseen sitoutuu paljon hiiltä.

Hirsitalon käyttöikä on arviolta yli 200 vuotta.

Asunnoista viisi on valmistettu kuusesta ja kaksi männystä.

– Teemme samalla tuotekehitystyötä. Kuusen saatavuus on mäntyä parempi, Aarnio toteaa.

Hirsien käsityö on alkanut jo Pohjanmaalla Kuortaneella, jossa hirret on veistetty, rungot kasattu, numeroitu, purettu, tuotu Honkasuolle ja koottu uudestaan. Rungoista viisi on jo pystyssä.

Näkymä kadulta. Yleistä katua reunustavat asuntojen pienet pihatalot. Sanna Jompero-Lahokoski

Aarnio sanoo halunneensa muuttaa käsitystä hirrestä maalaisena ja epäteknisenä kesämökkimateriaalina. Myös vuonna 2018 julkaistu IPCC:n ilmastoraportti toimi rakennushankkeen innoittajana.

– Sanoin miehelleni, että meidän täytyy tehdä osamme maailmanlaajuiseen haasteeseen ja kehittää konsepti, jolla voisimme edistää ilmastoystävällisempää rakentamista, toteaa Aarnio rakennusinsinöörimiehensä Jukka Reinikaisen kanssa käymästään keskustelusta.

Puutalot palaavat kaupunkiin ja entistä isompina – puusta tehdään nyt kerrostaloja ja pääkonttoreita

Konseptin kehittämisessä oli mukana pitkän linjan hirsirakentajia. Suunnittelun tuloksena syntyi talokonsepti, jossa perinnerakentaminen yhdistettiin uuden ajan vaatimuksiin ja uusiutuvan energian teknologiaan.

Teetetyissä hiililaskelmissa talot saivat suuren hiilikädenjäljen (termiä käytetään kuvaamaan positiivisia ilmastovaikutuksia vastinparina hiilijalanjälkeen) sekä energialaskelmassa parhaan A-energialuokan.

– Nämä ovat täyttäneet kaikki tavoitteet ilmastoystävällisyydestä. Ei ole poissuljettu, etteikö niitä tulisi lisääkin. Konsepti on monistettava.

Yhden asunnon takkaa muuraava muurari Ville Korhonen pitää työmaata erikoisena. – Erikoista on se, että betonia ei ole. Sanna Jompero-Lahokoski

Autoilijoiden laiton oikoreitti ärsyttää asukkaita – Helsinki palauttelee esteitä tielle ja on neuvoton

Asuntojen myyntihinta ei ole vielä tiedossa. Asuntokauppalain mukaan asuntoja ei vielä saa myydä, mutta kiinnostusta on ollut.

– Kiinnostuneita on ollut ehkä reilut 30. Koetamme pitää myyntihinnan kaikin puolin helsinkiläisittäin tavallisena. Emme ole lähteneet tekemään näistä ylihintaisia, Aarnio jatkaa.

Hirsirunko on kasattu kertalleen Pohjanmaalla Kuortaneella, numeroitu ja koottu uudelleen Honkasuolla. Sanna Jompero-Lahokoski

"Asukkaita, kiitos ja mielellään pian!" – Keskeneräisellä työmaalla asuminen rassaa Helsingin uudella asuinalueella

Honkasuon ensimmäiset asukkaat kaipaavat jo naapureita

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut