Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Milloin autoon pitää vaihtaa talvirenkaat? Näin näkee poliisi

Talvirenkaita on käytettävä sään tai kelin edellyttäessä marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka. Poliisi muistuttaa, että talvirenkaat kannattaa vaihtaa jo ennen kuin keli sitä vaatii.

– Silloin kun on liukasta, ei kesärenkailla saa ajaa. Aamulla ei kannata lähteä ajamaan kesärenkailla, jos päivällä on odotettavissa lumisadetta tai muuten liukasta keliä. Jos liukkaus pääsee kuitenkin "yllättämään", ilman talvirenkaita ei tietenkään pidä lähteä ajamaan esimerkiksi takaisin kotiin, sanoo tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Liukkautta voi olla nyt öisin ja aamuisin etelässäkin. Vaaran paikkoja ovat erityisesti sillat ja rampit.

Kelin arviointi on käytännössä autoilijan itsensä harteilla.

Jos tiellä on lunta, on poliisin mukaan selkeä talvikeli. Jos tie on osittain jäässä jossain satunnaisessa kohdassa yöpakkasen takia, kysymyksessä ei ole välttämättä talvikeli.

Mitkä kelit sitten vaativat talvirenkaita?

Silloin kun on liukasta, ei kesärenkailla saa ajaa.

– Laissa tarkoitetaan sellaisia tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, olisi tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi, Kallio selvittää.

Liikenteenvalvoja eli yleensä poliisi määrittelee yksittäistapauksessa, onko olosuhde sellainen, että talvirengasta olisi käytettävä.

Poliisi muistuttaa, että liikenneonnettomuuden voi välttää ennakoinnilla, oikealla tilannenopeudella, riittävällä turvaetäisyydellä, ja kelin mukaisilla renkailla.

– Kaikissa tapauksissa autoilijan on sovitettava ajonopeus olosuhteisiin nähden siten, ettei omaa ja muiden turvallisuutta vaaranneta, Kallio korostaa.

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan runsas vuosi sitten. Sen mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuu, jos sää tai keli sitä edellyttävät.

Jos sää tai keli eivät edellytä talvirenkaiden käyttöä, kesärenkailla on luvallista ajaa talvellakin.

Aiemmin talvirengaspakko alkoi joulukuun alussa ja se päättyi helmikuun lopussa.