Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahta kodinhoitajaa epäillään törkeistä varkauksista – Toinen naisista meni asuntoon ja toinen vahti ulkona varmistamassa, ettei työvuorossa ollut hoitaja tule paikalle

Helsingin poliisi epäilee kahta kodinhoitajaa mittavasta varkaussarjasta, jossa naiset varastivat arvotavaraa vanhusten kodeista Helsingissä. Naisia epäillään kaikkiaan 19 rikoksesta.

– Epäillyt työskentelivät oikeasti kodinhoitajina. He eivät kuitenkaan olleet työvuorossa rikosten tekoaikaan tai asianomistaja ei ollut heidän asiakkaansa, sanoo poliisin tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisista.

Naiset olivat varastaneet esimerkiksi pankkikortteja. Niillä he olivat muun muassa tilanneet vaatteita verkkokaupoista.

Naiset toimivat Tapanilan, Töyrynummen ja Tapulikaupungin alueilla. Rikokset etenivät aina saman kaavan mukaan: Yleensä toinen naisista meni asuntoon ja toinen vahti sen ulkopuolella. Tarkoituksena oli varmistaa, ettei työvuorossa ollut hoitaja saapunut paikalle.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan tapauksesta, jossa epäilty väitti iäkkäälle asukkaalle tulleensa kotihoitajana ottamaan tältä näytteitä.

Nainen ohjasi asukkaan kylpyhuoneeseen näytteidenottoa varten. Kun asukas odotti vessassa, epäilty varasti huoneistosta laukun, käteistä rahaa ja koruja.

Epäillyt työskentelivät oikeasti kodinhoitajina.

Asukas teki tapauksesta rikosilmoituksen.

Toisessa tapauksessa iäkkään naisen asuntoon meni lokakuun lopussa 2020 kotisairaanhoidon työntekijänä esiintynyt nainen. Oli tavallista, että asukkaan kotona kävi useita eri hoitajia.

Asukas puhui tuolloin sattumalta puhelimessa läheisensä kanssa. Tämä pyysi saada keskustella kotihoitajana esiintyneen naisen kanssa. Nainen kertoi asukkaan läheiselle, että hän oli kotisairaanhoidon tarkastuskäynnillä. Asukkaan läheiselle jäi tästä puhelusta epämääräinen kuva.

Myöhemmin asukas soitti itse kotisairaanhoitoon. Hänelle selvisi, että asunnossa käynyt nainen ei kuulunut kotihoidon henkilökuntaan.

Epäilty ei kuitenkaan todennäköisesti anastanut mitään asunnosta.

Poliisi epäilee naisia kaikkiaan 19 rikoksesta lokakuun 2020 ja toukokuun 2021 välillä. Rikosnimikkeinä tapauksissa ovat törkeä varkaus, törkeän varkauden yritys, törkeä maksuvälinepetos tai maksuvälinepetoksen valmistelu.

Naiset otettiin kiinni viime toukokuussa, kun poliisi tutki uutta rikosepäilyä. Toiselta heistä oli jo aiemmin löytynyt kahdelta iäkkäältä henkilöltä anastettua omaisuutta, mikä liitti hänet rikossarjaan.

– Molempien epäiltyjen puhelimissa oli valokuvia varastetuista pankkikorteista, kertoo tutkinnanjohtaja Martikainen.

Naiset olivat tutkintavankeudessa vajaan kuukauden touko–kesäkuussa. Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan tällä viikolla.