Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Avi: Kaikki telakan tuhat työntekijää terveystarkastuksiin Helsingissä – koronatartuntoja ei ole saatu kuriin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on koronatilanteesta johtuen keskiviikkona määrännyt Hernesaaressa sijaitsevan telakan työntekijät pakolliseen terveystarkastukseen. Tarkastukset järjestää Helsingin kaupunki.

Avin määräys koskee kaikkia Helsinki Shipyardin Hernesaaren telakan ja sen alihankkijoiden työntekijöitä. Telakalla työskentelee yli tuhat ihmistä. Suurin osa on alihankintayhtiöiden työntekijöitä.

– Pakollisilla terveystarkastuksilla tavoitellaan erityisesti sitä, että uusien työntekijöiden koronavirustartunnat saataisiin tietoon mahdollisimman aikaisin ja tartuntaketjut katkaistua siten ennen niiden laajempaa leviämistä, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen tiedotteessa.

Terveystarkastus voi tarkoittaa koronatestiä, tiedotteessa todetaan. Päätös on voimassa tammikuun loppuun asti.

Pakollisiin testauksiin ryhdyttiin, koska vapaaehtoinen testaus tai määräyksen kohdentaminen vain yksittäisiin työntekijöihin ei nähty enää riittäviksi toimenpiteiksi. Telakkayhtiön omat toimenpiteet eivät näin ole olleet riittäviä. Koronatestauksella pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja saamaan telakkatyömaan epidemiatilanne hallintaan.

Helsinki Shipyardin telakan työntekijöillä ja alihankkijoilla on todettu syksyn aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja.

Avi sai lausunnot telakan epidemiatilanteesta Helsingin kaupungilta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä tiedot välttämättömistä toimenpiteistä.

Hernesaaren telakalla epidemian hallinta on erityisen haasteellista suuren alihankkijamäärän sekä ulkomailta, matalan rokotekattavuuden maista tulevien työntekijöiden määrän ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta perustuu tartuntatautilain pykälään 16. Pakollisia terveystarkastuksia voidaan jatkaa, kunnes epidemiatilanne on saatu hallintaan.