Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Marskin ritareille halutaan katuja Helsinkiin – Asiantuntija: "Tästä on tullut nyt suoranainen buumi..."

Pääkaupunkiin ehdotetaan Helsingissä syntyneiden Mannerheim-ristin ritareiden mukaan nimettyjä uusia katuja.

Valtuutettu Mari Rantanen (ps.) on tehnyt asiasta valtuustoaloitteen, jonka on allekirjoittanut viisitoista muuta valtuutettua. Rantanen sai idean yksityiseltä helsinkiläiseltä.

Vastaavaa hanketta on käsitelty muun muassa Tuusulassa vuonna 2020.

Helsingissä on syntynyt kaikkiaan kaksitoista Mannerheim-ristillä palkittua ritaria. Kaiken kaikkiaan ritareita oli koko maassa 191.

Mannerheim-risti on kunniamerkki, jota jaettiin vuosina 1941–1945 suurista sotilaallisista ansioista samanlaisena niin kenraaleille kuin sotamiehillekin.

Kadunnimihanke ei ole uusi, sillä edellisen kerran sitä ehdotettiin Helsingissä jo reilut kymmenkunta vuotta sitten. Kyseinen ehdotus ei tätä aiemmin ole ollut laajojen piirien tiedossa.

Taannoisen ehdotuksen vaiheet ovat hyvin tuttuja Mannerheim-ristin ritarien säätiön toimitusjohtajalle, everstiluutnantti Pekka Kourille.

– Silloin kansalaisaloitteen teki Helsingin ruotsinkielinen sotaveteraaniyhdistys, ja se osoitettiin kaupungin nimistötoimikunnalle. Se ei silti pohdinnankaan jälkeen ottanut tulta alleen, Kouri kertoo.

– Toimikunta ehdotti, että Marskin ritareista voitaisiin sen sijaan kirjoittaa vaikka kirja. No, totuushan on se, että ritareista on yhdessä tai erikseen kirjoitettu jo satoja kirjoja, hymähtää everstiluutnantti Kouri.

Kouri arvioi, että tavalliset helsinkiläiset pitäisivät arvokkaana sitä, että voisivat asua Mannerheim-ristin ritarin mukaan nimetyllä kadulla.

– En usko, että kellään on sitä vastaan mitään.

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari oli Tuomas Gerdt, joka kuoli vuonna 2020. Etenkin sen jälkeen kiinnostus Marskin ritareita kohtaan on ollut valtava.

– Minulla on soinut puhelin jatkuvasti, kun toimittajat ja muut asiasta kiinnostuneet ovat kyselleet tietoja ritareista.

– On todella hienoa, kun tällainen valtuustoehdotus on nyt Helsingissä tehty. Tuntuu siltä, että ritareiden muistaminen tällä tavoin on jo suoranainen buumi, Kouri arvioi.

Turun lähellä sijaitsevassa Askaisissa on omakotitalotontteja nimetty Marskin ritareiden mukaan. Samoin eri puolille maata haudattujen ritareiden hautakiviin kiinnitetään nyt innokkaasti ritaritunnuksia.

– Näin on tehty monilla paikkakunnilla, muun muassa Seinäjoella ja Kaavilla, Kouri kertoo.