Ruotsalaiset pienpanimot avaavat trendibaarin Helsingin ydinkeskustaan – Tukholmastakaan ei löydy vielä vastaavaa

Kaivopihalle avataan loppuvuodesta ruotsalaisten Brewski- ja Friends & Co -pienpanimoiden osittain omistama Barski-olutravintola.

Ravintolaa rakennetaan parhaillaan entisen parturi-kampaamon tiloihin ravintola Prahaa vastapäätä. Viime vuonna uusitusta Kaivopihasta on tullut olutbrändien keskittymä. Tällä hetkellä siellä toimivat jo Ruosniemen ja Fat Lizardin ravintolat.

– Ravintolaan tulee 48 asiakaspaikkaa ja samankokoinen terassi. Oluthanoja on yhteensä 24, sanoo Barskin suomalaisyrittäjä Mikki Nyman.

Vuonna 2014 Helsingborgissa perustettu Brewski kuuluu Ruotsin arvostetuimpiin pienpanimoihin. Oluet ovat olleet tuttu näky suomalaisilla olutfestareilla ja ravintoloissa, mutta korona-aikana saatavuus on ollut heikompaa.

Brewski on erikoistunut trendikkäisiin hedelmillä maustettuihin ipa-oluisiin,

– Oluissa on paljon hedelmää, kuten passiota, mangoa ja ananasta. Kun Brewski teki oluen ruotsalaisen Omnipollon kanssa, siihen työnnettiin ihan järkyttävä määrä mustikkaa. Näin olueen saatiin mustikkakeiton tumma väri. Tarjolla on myös vähemmän maustettuja oluita, Nyman kertoo.

Barskin osakkaisiin kuuluu myös Helsingborgista kotoisin oleva Friends & Co-kiertolaispanimo, joka tekee paljon yhteistyötä Brewskin kanssa. Sillä ei ole vielä omia panimotiloja.

– Friends & Co perustettiin vuosi sitten. Panimo on keskittynyt pastry sour -hapanoluisiin, joissa on leivosmaisia makuja. Ruotsissa käytetään raaka-aineita huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Nyman saa oluet Ruotsista oman maahantuontiyrityksensä kautta.

– Avainsanana on tuoreus. Haluamme oluet tarjolle ilman turhia viivytyksiä. Testasimme, että jos olut lähtee ruotsalaiselta panimolta maanantaina, niin se on ravintolassa perjantaina.

Barskiin tulee myös suomalaisten pienpanimoiden oluita.

Uuden ravintolan ruokatarjontaa Nyman kuvailee tapas -ja dippiannoksiksi, jotka on tehty "huippulaadukkaista raaka-aineista".

Barski-ravintoloita on toistaiseksi vain Brewskin kotipaikkakunnalla Helsingborgissa. Nymanin mukaan ketju aikoo laajentua kuitenkin Tukholmaan ja Norjaan. Hän pitää mahdollisena että Barski-ravintoloita avataan lisää myös Suomeen.

Mikki Nyman tunnetaan muun muassa Olut Expo- ja Kippis-tapahtumien järjestäjänä. Vuonna 2015 Nyman kertoi, että Suomeen ollaan perustamassa brittiläisen Thornbridge-panimon ravintolaa. Suunnitelmat modernista brittipubista eivät kuitenkaan toteutuneet.

– Aika ei ollut vielä oikea. Panimoiden omat tai osittain omistamat baarit, tulevat vahvasti lisääntymään. Se on selkeä trendi.

Kansainväliset panimot ovat avanneet nimikkoravintoloita Helsinkiin ennenkin. Esimerkiksi tanskalaisen Mikkellerin baari on Kalevankadulla. Jenkkipanimo Tommyknockerin nimeä kantava paikka on Iso Roobertinkadulla. Viiskulmassa toiminut skottibrändi Brew Dog lopetti viime vuonna.

Tiesitkö? Helsinkiläisen craft-panimon suosikkioluista osa tehdäänkin Hartwallilla Lahdessa – "Maun kannalta ei merkitystä"

Kauppoihin ilmestyi uusi Pirkka-olut – alkoholia Ruotsista tuttu määrä

Sääntö-Suomi ei saanut jättiterassia luovuttamaan: kohutapahtuma järjestetään sittenkin – oluen tarjoiluun tehtiin muutos

Trendipanimot jättivät perinteisen olutfestarin väliin – kahtiajako näkyy jo Helsingissä

Erikoiseen paikkaan avattu olutterassi sai sadat ihmiset liikkeelle Helsingissä – jono jopa tunnin: "Suosio ei yllättänyt"

Helsingin ytimeen aukeaa 25 oluthanan ravintola – naapuribaari pistää kuitenkin paremmaksi

Helsinkiläinen pienpanimo myy "maanantaipulloja" yli 50 prosentin alennuksella – näistä pk-seudun panimoista saa ostettua olutta mukaan

Alkon lonkerohyllyyn iskettiin 10-prosenttinen hirmujuoma – hinta hipoo pilviä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut