Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Kaivopihalle avataan loppuvuodesta ruotsalaisten Brewski- ja Friends & Co -pienpanimoiden osittain omistama Barski-olutravintola.
Ravintolaa rakennetaan parhaillaan entisen parturi-kampaamon tiloihin ravintola Prahaa vastapäätä. Viime vuonna uusitusta Kaivopihasta on tullut olutbrändien keskittymä. Tällä hetkellä siellä toimivat jo Ruosniemen ja Fat Lizardin ravintolat.
– Ravintolaan tulee 48 asiakaspaikkaa ja samankokoinen terassi. Oluthanoja on yhteensä 24, sanoo Barskin suomalaisyrittäjä Mikki Nyman.
Vuonna 2014 Helsingborgissa perustettu Brewski kuuluu Ruotsin arvostetuimpiin pienpanimoihin. Oluet ovat olleet tuttu näky suomalaisilla olutfestareilla ja ravintoloissa, mutta korona-aikana saatavuus on ollut heikompaa.
Brewski on erikoistunut trendikkäisiin hedelmillä maustettuihin ipa-oluisiin,
– Oluissa on paljon hedelmää, kuten passiota, mangoa ja ananasta. Kun Brewski teki oluen ruotsalaisen Omnipollon kanssa, siihen työnnettiin ihan järkyttävä määrä mustikkaa. Näin olueen saatiin mustikkakeiton tumma väri. Tarjolla on myös vähemmän maustettuja oluita, Nyman kertoo.
Barskin osakkaisiin kuuluu myös Helsingborgista kotoisin oleva Friends & Co-kiertolaispanimo, joka tekee paljon yhteistyötä Brewskin kanssa. Sillä ei ole vielä omia panimotiloja.
– Friends & Co perustettiin vuosi sitten. Panimo on keskittynyt pastry sour -hapanoluisiin, joissa on leivosmaisia makuja. Ruotsissa käytetään raaka-aineita huomattavasti enemmän kuin Suomessa.
Nyman saa oluet Ruotsista oman maahantuontiyrityksensä kautta.
– Avainsanana on tuoreus. Haluamme oluet tarjolle ilman turhia viivytyksiä. Testasimme, että jos olut lähtee ruotsalaiselta panimolta maanantaina, niin se on ravintolassa perjantaina.
Barskiin tulee myös suomalaisten pienpanimoiden oluita.
Uuden ravintolan ruokatarjontaa Nyman kuvailee tapas -ja dippiannoksiksi, jotka on tehty "huippulaadukkaista raaka-aineista".
Barski-ravintoloita on toistaiseksi vain Brewskin kotipaikkakunnalla Helsingborgissa. Nymanin mukaan ketju aikoo laajentua kuitenkin Tukholmaan ja Norjaan. Hän pitää mahdollisena että Barski-ravintoloita avataan lisää myös Suomeen.
Mikki Nyman tunnetaan muun muassa Olut Expo- ja Kippis-tapahtumien järjestäjänä. Vuonna 2015 Nyman kertoi, että Suomeen ollaan perustamassa brittiläisen Thornbridge-panimon ravintolaa. Suunnitelmat modernista brittipubista eivät kuitenkaan toteutuneet.
– Aika ei ollut vielä oikea. Panimoiden omat tai osittain omistamat baarit, tulevat vahvasti lisääntymään. Se on selkeä trendi.
Kansainväliset panimot ovat avanneet nimikkoravintoloita Helsinkiin ennenkin. Esimerkiksi tanskalaisen Mikkellerin baari on Kalevankadulla. Jenkkipanimo Tommyknockerin nimeä kantava paikka on Iso Roobertinkadulla. Viiskulmassa toiminut skottibrändi Brew Dog lopetti viime vuonna.
Kauppoihin ilmestyi uusi Pirkka-olut – alkoholia Ruotsista tuttu määrä
Trendipanimot jättivät perinteisen olutfestarin väliin – kahtiajako näkyy jo Helsingissä
Helsingin ytimeen aukeaa 25 oluthanan ravintola – naapuribaari pistää kuitenkin paremmaksi
Alkon lonkerohyllyyn iskettiin 10-prosenttinen hirmujuoma – hinta hipoo pilviä
Mainos: Primehotels Oy
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.