Helsinkiläisyritys palkkaa vain eläkeläisiä, tämä on tuntipalkka – Hannele, 71, työskentelee 10 tuntia viikossa: "Hoidin aikaisemmin lapsenlapsiani, mutta sitten tyttäreni sanoi, että nyt keksitään sinulle jotain muuta"

– Tämä antaa minulle niin paljon hyvää mieltä. Ihmiset ovat kiitollisia ja odottavat käyntejä, sanoo vanhusseurapalvelussa työskentelevä Hannele Helppi (oik. ). Vieressä Lea Porvari. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero-Lahokoski

Hannele Helppi, 71, kantaa kultareunuksisia kahvikuppeja ja Italiasta tuttuja tiramisuja pöytään Lea Porvarin, 93, kotona palvelutalo Sagassa Munkkiniemessä.

– Me olemme nyt Italiassa. Välillä olemme olleet Ruotsissa ja Saksassa. Meillä on erilaisia teemoja, hymyilee eläkkeellä oleva lentoemäntä ja kaksi vuotta kahdesti viikossa Porvarin luona käynyt Helppi.

Ajatus teemallisista makumatkoista juontaa juurensa Helpin rakkaudesta matkusteluun ja pitkästä urasta lentoemäntänä. Myös Porvari asui nuorena hetken Saksassa. Kahvien lomassa jutellaan kuulumisia, muistellaan vanhoja ja pelataan muistipeliä.

Lea Porvari (vas.) ja Hannele Helppi juttelevat kahvin lomassa kuulumisia ja pelaavat usein muistipeliä. – Ihmisiin kiintyy, sanoo Helppi. Päivi Tuovinen

200 hakemusta, eikä töitä:  Marjalla, 54, on neljä tutkintoa –  Zoran, 55, lähettää hakemuksia päivittäin

Helppi on Porvarin ystäväkaveri ja työskentelee lauttasaarelaisen vanhusseurapalveluyritys Seuranan palkkalistoilla. Seurana on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys, joka palkkaa ainoastaan eläkeläisiä.

– Idea lähti omasta papastani. Koin, että hoivakodeissa oli paljon nuoria hoitajia, mutta he eivät osanneet jutella papan kanssa. Ajattelin, että voikun olisi ihminen, joka voisi vaikkapa laulaa ja jutella. Eläkeläisillä on se taito, toteaa toimitusjohtaja Mirka Saarinen.

Olemme huomanneet, että tarve on valtava.

Taidolla Saarinen tarkoittaa vuosikymmenen takaisia lauluja, kokemuksia ja muistoja, joita eläkeläisillä on. Monilla ikäihmisillä puolestaan lähimuisti on mennyt, mutta lapsuusmuistot ovat vielä hyvin mielessä.

– Työntekijämme tekevät asiakkaiden luona sellaisia asioita, joita ystävän kanssa tehdään. Keskitytään ystävyyteen, arkeen ja yhdessä olemiseen, käydään vaikka teatterissa, Saarinen ynnää.

Seuranan sopimukseen kuuluu, että työntekijä on jokaisen tapaamiskerran jälkeen yhteydessä omaisiin ja kertoo, mitä ikäihmiselle kuuluu ja mitä hänen kanssaan on tehty.

Seurana perustettiin vuonna 2017. Toiminta on vuosien aikana kasvanut, sillä tarvetta auttajista näyttää olevan. Helsingissä tuntipalkkaisia työntekijöitä on noin 50 ja koko Suomessa 150. Työntekijöiden keski-ikä on 67 vuotta. Työntekijöiden alaikärajaksi on määritelty 55 vuotta.

– Etsimme koko ajan lisää työvoimaa. Olemme huomanneet, että tarve on valtava.

Yritys maksaa työntekijöilleen 13 euron tuntipalkkaa. Työntekijät koulutetaan työhön muutaman tunnin videolla.

Palvelun tilaaja on usein ikäihmisen omainen. Palvelu maksaa 38 euroa tunti. Tammikuusta lähtien kotitalousvähennystä on mahdollista saada aiemman 40 prosentin sijaan 60 prosenttia.

Miksi neljän tutkinnon Marja, 54, ei työllisty? HU pyysi rekrypäällikköä katsomaan cv:n – "Ehkä vähän huonoa onneakin matkassa"

Rahallinen korvaus on Hannele Helpin mukaan eläkeläiselle hyvä asia, koska tulot ovat pienet. Sitäkin merkityksellisempää on halu saada auttaa.

– Tämä tuo minulle niin hyvän mielen. Eräskin mies sanoi, ettei ollut kymmeneen vuoteen saanut pullaa. Sitten leivoin. Ihmisiin kiintyy.

Myös palvelukodissa asuva Porvari odottaa Helpin viikoittaisia käyntejä.

– Hän on minulle aivan ihana ystävä. Ihmiset ovat täällä mukavia, mutta syvempi ystävyys puuttuu. Kun asuu yksin, hyvät ystävät ovat tärkeitä.

Kahvien jälkeen Helppi ja Porvari pelaavat usein muistipeliä. Päivi Tuovinen

Helpillä on tällä hetkellä viisi asiakasta, joiden luona käy viikoittain. Osa asiakkaista asuu kotona ja osa palvelutalossa.

– Toiselle käyn kaupassa. Olen leiponut pullaa ja käynyt mukana laboratoriossa. Yhden asiakkaan kanssa käymme Munkkiniemen rannassa kävelemässä. Joskus juomme termospullosta mukaan ottamani kahvit.

Helsinkiläinen autokorjaamo palkkaisi heti 2–3 asentajaa mutta osaajia ei ole – vuokratyöfirman käytössäkin omat haasteensa: "Jos henkilö on löytynyt, työlupaa ei välttämättä ole ollut"

Viikkotunteja kertyy noin kymmenen. Seuranan listoille Helpin houkutteli mukaan oma tytär.

– Hoidin aikaisemmin omia lapsenlapsiani, mutta sitten tyttäreni sanoi, että nyt keksitään sinulle jotain muuta. Olen aina tottunut tekemään paljon asioita.

Reilu puolet helsinkiläisistä yli 50-vuotiaista ei säästä eläkkeen varalle – Talousvalmentaja Terhi Mali listaa 5 tärkeää kysymystä, jotka jokaisen pitäisi kysyä itseltään

Yyritys

Palkittiin Suomen parhaana työpaikkana

Seurana on Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys.

Lauttasaarelainen yritys perustettiin vuonna 2017.

Tänä vuonna yritys palkittiin Great Place to Work -tutkimuksessa Suomen parhaana työpaikkana ja Euroopan parhaana suomalaisena työpaikkana.

Yritys tarjoaa vanhuksille ystäväseuraa kotiin tai hoivakotiin.

Työntekijöitä on Suomessa noin 150. Keski-ikä on 67 vuotta.

Leena, 67, oli raitistunut alkoholisti, sitten työkaverit antoivat läksiäislahjaksi viinipullon – "Parin lasillisen jälkeen saan tehtyä asioita, muuten vain rötkötän"

Korona pakotti oopperalaulajan lomakeviidakkoon – Angelika Klas: "Nyt pitäisi uskoa tulevaisuuteen, mutta ihmisten on vaikea päästä irti peloista"

"On kauheaa, jos leipää pannaan roskiin" – Kalliossa jaetaan monta muovisäkillistä leipää joka keskiviikko ja sitä riittää myös muille kuin vähävaraisille

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut