Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko lapsi sitoutua 12 vuodeksi peliharrastukseen? – Kasvattajalla on ratkaisu tähänkin kysymykseen

Lapset: Syrjäytymisvaarassa oleville lapsille tarkoitetut Icehearts-joukkueet ovat saaneet Itä-Helsinkiin kaksi uutta kasvattajaa. Kasvattaja sitoutuu 12 vuodeksi.

Herttoniemessä asuva Simon Saariokari, 32, on parhaillaan uuden edessä. Keväällä Iceheartsin uudeksi kasvattajaksi valittu Saariokari kokoaa nyt vuosina 2014–2015 syntyneiden poikien joukosta uutta joukkuetta Vuosaaressa.

Tavoitteena on saada kuuden pojan joukkueeseen lisää vahvistusta.

Saariokarin työ alkoi jo huhtikuussa, jolloin hän sai Vuosaaren ja Rastilan kouluista luettelon tänä syksynä erityisluokalle tulevista pojista. Samalla opettajat vinkkasivat mahdollisesti joukkueeseen sopivista lapsista.

– Lajeiksi on valittu jalkapallo ja salibandy, sillä ne kiinnostavat nyt lapsia eniten. Vaikka kaikessa mennään lasten omien toiveiden mukaan, kukin kasvattaja luo oman työnkuvansa varsin itsenäisesti, kertoo sosionomiksi kouluttautunut Saariokari.

– Esikoululiikunnasta Icehearts-liikunta eroaa siinä, että nyt treenataan jo pelitaitoja joukkueena. Tärkeää on oppia lajin perusteet ja se, kuinka tullaan muiden lasten kanssa toimeen.

– Kasvattajan tehtävä on luoda lapsille turvallinen harrastusympäristö. Silloin säännöillä ja rutiineilla on oma, merkittävä roolinsa.

Mikäli pelaaminen alkaa Icehearts-lasta tulevina treenivuosina kyllästyttää, silloin tehdään jotain muuta.

– Jos nuoresta tuntuu siltä, että futis tai salibandy ei kiinnostakaan, silloin hänen kanssaan voidaan tehdä jotain aivan muuta, vaikkapa käydä kalastamassa tai elokuvissa ja lukea yhdessä sarjakuvia.

– Tärkeintä on pitää kasvava nuori toiminnassa mukana, Saariokari korostaa.

Toinen uusi kasvattaja Vuosaaressa on Kampissa asuva Justiina Soramäki, 24, joka kokoaa parhaillaan tyttöjoukkuetta alueen esikoululaisten joukosta. Soramäen on määrä aloittaa varsinainen kasvattajatoiminta ensi keväänä.

– Minua ei jännitä lainkaan se, että edessä on kahdentoista vuoden mittainen kasvattajatyö, päinvastoin. On aika ainutlaatuinen tilanne, että saan pian ensimmäisen oman joukkueeni. Odotan innolla, että pääsen tutustumaan tyttöihin kunnolla, Soramäki hehkuttaa.

Hän on koulutukseltaan nuoriso- ja yhteisöohjaaja, ja hänellä on työkokemusta myös lastenkodista.

Suomen Iceheartsin koulutuspäällikkö Miika Niemelä on tyytyväinen siihen, että sekä lapset että kasvattajat ovat hyvin sitoutuneita pelitoimintaan.

– Toki aina toisinaan sattuu niin, että joku nuori jää pois, mutta silloin syynä on esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle. Ehdoton valtaosa lapsista on mukana Iceheartseissa täydet 12 vuotta, Niemelä laskee.