”Peukaloitiinko” asukkaiden kyselyyn jättämiä Malmi-kommentteja? Näin vastaa kaupunki

Malmin kentän muuttaminen asuinalueeksi on jakanut voimakkaasti mielipiteitä jo vuosien ajan. Havainnekuva Lentoasemanpuiston ideakilpailun voittajasta. Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy / Collaboratorio Oy
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Tietokirjailija ja pitkän linjan päätoimittaja A.-P. Pietilä oudoksuu HU:n Lukijan areenalla, että Malmin kentän kaavoitusta koskevasta verkon Kerrokantasi-palvelusta on poistunut asukkaiden kommentteja.

– Malmin lentokentästä tehdyn kansalaiskyselyn tuloksia on peukaloitu. Kerrokantasi-kyselystä on poistettu kommentteja, jotka tukivat Malmin lentokentän säilyttämistä lentokäytössä. Kyselyn päättyessä vuonna 2018 vastauksia oli 781. Nyt niitä on enää 755, Pietilä kirjoittaa kolmen vuoden takaisesta kyselystä.

Kuka poisti Malmi-viestit kaupungin asukaskyselystä?

Pietilä lähetti toimitukselle myös listan 26 kommentista, jotka hänen mukaansa on poistettu keskustelusta.

– Malmi on maailmanluokan kulttuurikohde lentoasemana. Asuinalueena se olisi pelkkä väsynyt lähiö vajoavine taloineen, on anonyymi kirjoittaja kommentoinut yhdessä puuttuvassa viestissä.

Asenakaavoituksen Malmi-tiimin päällikkö Kaisa Jama Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta tyrmää väitteen, että sisällöltään asiallisia kommentteja olisi ”peukaloitu”.

Hän lähettää Helsingin Uutisiin listauksen, jossa ovat mukana kaikki kyseisen kyselyn 755 kommenttia – yllättäen siinä ovat myös poistettujen listan 26 kommenttia, joita Jama ei ole nähnyt etukäteen, kuten esimerkiksi arvio ”väsyneestä lähiöstä”.

”Poistettujen” listan viestit eivät kuitenkaan jostain syystä näy julkisena Kerrokantasi-kyselystä, joka löytyy kolmen vuoden takaa edelleen verkosta.

– Yritin selvittää asiaa kaupunginkanslian viestinnän asiantuntijan kanssa, sillä Kerrokantasi-palvelun tekninen ylläpito on heidän vastuullaan. Emme nyt heti löytäneet missä vika on, mutta hyvin mahdollisesti kyseessä on tekninen vika. Selvitämme asiaa vielä tarkemmin, Jama kertoo Helsingin Uutisille.

Hän painottaa, että asiallisia, puuttuvia kommentteja ei ole ”sensuroitu” ja ne ovat olleet mukana suunnittelun lähtöaineistossa muiden mielipiteiden kanssa.

– Tämän Kerrokantasi-kyselyn kommentointiaika on päättynyt vuonna 2018. Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden asemakaavanmuutokset, joiden valmisteluun kysely liittyi, on hyväksytty Helsingin kaupunginvaltuustossa 31.3.2021, Jama taustoittaa.

Verkosta yhä löytyvistä keskustelun kommenteista selvä enemmistö puoltaa Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä, joten tätä tasapainoa vajaan 30 kommentin puuttuminen ei heiluta. Palveluun ei ole pakko rekisteröityä, joten sama henkilö voi kommentoida useaan kertaan.

Yleisestä moderointilinjasta Jama toteaa, että Kerrokantasi-palvelusta poistetaan esimerkiksi paljon kirosanoja sisältävät viestit. Tällaisia alatyylisiä kommentteja poistettiin vuoden 2018 Malmi-kyselystä noin parikymmentä.

Säännöt ovat selkeästi esillä kerrokantasi.hel.fi-sivustolla, jossa on nytkin meneillään useita kommentointeja. Asukkaat voivat tällä hetkelä ottaa kantaa esimerkiksi Helsingin tulevaan pysäköintipolitiikkaan tai kertoa mielipiteensä Itäkeskuksen alueen suunnitelmaluonnoksista.

Verkkoalusta keskustelulle

Eri asia kuin virallisesti jätettävät mielipiteet

Kaupungin kerrokantasi-palveluun annetut kommentit otetaan huomioon suunnittelussa, mutta kyselyt ovat kuitenkin eri asia kuin kaavahankkeista virallisesti annettavat mielipiteet ja muistutukset. Näin tähdentää kaupunkiympäristön toimialalta tiimipäällikkö Kaisa Jama asemakaavoituksen Malmi-tiimistä.

Jama toteaa, että kaikista kaavahankkeista ei järjestetä Kerrokantasi-kyselyä, mutta kaikkiin kaavahankkeisiin sisältyy maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämä vuorovaikutusmenettely, jonka vaiheista ja aikataulusta kerrotaan kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.

Malmin lentoaseman kaavarungon valmistelun yhteydessä on järjestetty vastaavaa vuorovaikutusta kuin asemakaavojen kohdalla, vaikka kaavarunko ei ole maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittama alueiden käytön suunnitelma. Vuoden 2018 Kerrokantasi-kysely liittyi kaavarungon tarkennukseen, joka koskee alueen eteläosaa.

Jaman mukaan Kerrokantasi-kyselyt ovat ”ylimääräistä” vuorovaikutusta sen lisäksi mitä maankäyttö- ja rakennuslaki määrää. Kaavarungon tarkennuksen alueelta käynnistettiin kaksi asemakaavahanketta: Nallenrinteen asemakaavanmuutos ja Lentoasemankortteleiden asemakaavanmuutos (jotka on hyväksytty valtuustossa viime maaliskuussa). Näistä asemakaavahankkeista on järjestetty erikseen maankäyttö- ja rakennuslain mukainen vuorovaikutus.

Palautteeseen on vastattu kaavojen vuorovaikutusraporteissa. Molempiin asemakaavoihin liittyvät asiakirjat ja tarkempi kuvaus kaavaprosessista löytyy edelleen Helsingin kaupungin karttapalvelusta.

Malmin ilmailijoille valituslupa hovioikeuteen – myös kansalaisaloite luovutetaan uudelle valtuustolle

Kaupunki: Malmin kentältä noussut lentokone ilmaan luvattomasti – "En osaa arvailla mistä se on peräisin"

Kaivinkone kaapi vaarantamiskiellon piiriin kuuluvaa kiitotietä Malmilla – Kaupunki: "Kyseessä inhimillinen tietokatkos"

Vihreiden mahalasku Helsingissä puhuttaa: "Kulttuuriväkeä jäi katsomoon" – perussuomalaisilla ilon aihe: "Vihervasemmistolla ei enää ehdotonta enemmistöä"

"Malmivaalit" vai ei? Osmo Soininvaara laski: selvästi alle puolet uudesta valtuustosta kannattaa ilmailun jatkoa – kentän puolustajat jättävät kuntalaisaloitteen elokuussa

Liput puolisalossa ja hautakynttilöitä palamassa, pitkään sinnitellyt ilmailu Malmilla tuli päätökseen – Timon lentokone on yhä hallissa: "Sille ei ole sijoituspaikkaa"

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut