Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksuaalirikosvyyhtiä tutkinut poliisi aloitti seksisuhteen uhrin kanssa, sai potkut – Näin poliisipäällikkö kommentoi tapausta

Helsingin poliisilaitos irtisanoi poliisin, joka aloitti seksisuhteen tutkimansa seksuaalirikoksen uhrin kanssa. Poliisipäällikkö Lasse Aapio kommentoi nyt tätä tapausta.

Helsingin Sanomat (HS) kirjoitti eilen Nikosta, joka joutui teini-ikäisenä pedofiilin hyväksikäyttämäksi. Kun Niko täytti 18 vuotta, häntä lähestyi seksiä haluava toinen mies.

Tämä oli poliisi, joka oli tutkinut rikossarjaa, jossa Niko oli uhrina. Tästä alkoi seksisuhde.

Poliisipäällikkö Aapio kertoo, että asiassa aloitettiin rikostutkinta välittömästi, kun Niko oli kertonut asiasta toiselle rikostutkijalle.

– Poliisin on ansaittava kansalaisten luottamus joka ikinen päivä. Emme hyväksy työntekijöiltämme minkäänlaista epäeettistä toimintaa, joka vaarantaa luottamuksen poliisin työhön. Tämä koskee niin virka-aikaa kuin vapaa-ajan toimintaakin. Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja, korostaa Aapio.

Poliisilaitos aloitti virkamiesoikeudellisen käsittelyn, koska syyttäjän esitutkinnan mukaan poliisimiehen asiassa on syytä epäillä rikosta. Sen seurauksena poliisi irtisanottiin viime kesäkuussa.

Tämä päätös tehtiin jo ennen käräjäoikeuden päätöstä. Syyskuussa hän sai 25 päiväsakon tuomion.

– Helsingin poliisilaitoksen näkemyksen mukaan poliisin olisi ehdottomasti täytynyt pidättäytyä aloittamasta suhdetta asianomistajan kanssa, kun otetaan huomioon, mistä tutkinnasta ja mistä rikoksista tapahtumassa on ollut kyse, poliisin tiedotteessa todetaan.

Rikostutkijan irtisanomista perustellaan myös sillä, että hänen laitteiltaan löytyi laitonta materiaalia. Lisäksi miehen toiminnan katsottiin olleen sellaista, että se on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

– Jatkossa tulemme myös tiedottamaan julkisuuteen, jos irtisanomisia tulee, Aapio vielä toteaa.

Irtisanottu on riitauttanut irtisanomisen ja asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä. Irtisanotun käräjätuomiokaan ei ole vielä lainvoimainen.