Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hoitaja raiskasi vaikeavammaisen potilaan – käräjäoikeus piti tekoa poikkeuksellisen julmana, tuomioksi vajaat 5 vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on antanut yöhoitajalle tuomion törkeää raiskausta koskevassa tapauksessa.

Hoitaja tuomittiin törkeästä raiskauksesta 4 vuoden 9 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet velvoitettiin suorittamaan asianomistajalle korvauksia teon aiheuttamasta psyykkisen terveyden häiriöstä ja kärsimyksestä yhteensä 13 000 euroa.

Abdulhakim Irfani oli työskennellyt yöhoitajana helsinkiläisessä vammaispalvelujen asumisyksikössä. Hän oli toukokuussa 2021 kahtena yönä mennyt potilaanaan olleen asianomistajan asuntoon useita kertoja ja siellä kohdistanut asianomistajaan useita sukupuoliyhteyksiä sormin sekä yhden peniksellä.

Asianomistaja ei sairautensa vuoksi kykene juuri liikkumaan eikä tuottamaan ymmärrettävää puhetta. Asianomistaja on ollut hereillä ja havainnut ja käsittänyt teot, joiden kohteeksi oli joutunut, mutta ei ole sairautensa vuoksi voinut mitenkään puolustautua niitä vastaan tai huutaa apua.

Asianomistaja oli jälkimmäisen yön jälkeen kertonut tapahtumista hoitopaikan toiselle työntekijälle, joka oli ilmoittanut asiasta poliisille, mistä oli käynnistynyt asian esitutkinta. Teknisessä tutkinnassa oli asianomistajan lakanasta löydetty siemennestettä ja tuomitun DNA:ta.

Asianomistaja on kuultu esitutkinnassa käyttäen kirjain- ja numerotauluja, joiden avulla hän on voinut kertoa tapahtumista viranomaisille puheentuoton vaikeuksistaan huolimatta. Asianomistajaa ei hänen terveydentilastaan johtuvista syistä ole voitu kuulla henkilökohtaisesti käräjäoikeudessa, joten käräjäoikeus on sallinut esitutkinnassa laaditun kuulustelutallenteen käytön todisteena asiassa.

Irfani selitti oikeudessa, että siemennestelöydös lakanalla olisi johtunut siitä, että hän oli käynyt masturboimassa wc-tiloissa ja jättänyt kätensä pesemättä. Käräjäoikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

Käräjäoikeus katsoi, että raiskausrikosta oli pidettävä törkeänä, sillä tekotapa oli ollut poikkeuksellisen julma sen kohdistuessa täysin puolustuskyvyttömään asianomistajaan. Tekoa oli pidettävä törkeänä myös, koska tuomittu oli raiskannut asianomistajan useita kertoja kahden yön aikana ja teossaan käyttänyt hyväkseen asemaansa hoitajana.

Tuomittu on ollut vangittuna tutkinnan alkamisesta lähtien ja on määrätty edelleen pidettäväksi vangittuna.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.