Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurin kipinöitä betoniviidakon sydämeen – Karhupuistoa tahdotaan elävöittää ympärivuotisilla tapahtumilla

Vähän kuin karhu heräilee talviuniltaan, kulttuurialalla tunnustellaan vielä varovasti pesäkolon suulta vallitsevaa epävarmaa koronatilannetta.

Karhupuiston karhupatsas haistelisi kuitenkin mieluusti jo kulttuurin kipinöitä ja entisenkaltaista kaupunkikulttuuria ympärillään. Niin tekisi myös Kallion kulttuuriverkoston väki.

Kulttuuriverkosto on käynnistänyt vähitellen toimintaansa koronatauon jälkeen. Syyskuussa alkoi Kallion sydämessä -luentosarja, joka jatkuu marraskuun loppupuolelle. Kulttuuriverkoston koordinoima yli 20 vuotta vanha Kallio Kipinöi -kaupunkifestivaali järjestetään 19.-21.11.

– Ilmoittautua voi 29. lokakuuta asti. Tähänastisen 15 ilmoittautuneen joukossa on musiikkia, kävelyitä, taidetta, luentoja, avoimia ovia ja vaihtotapahtumia. Alueen teatterit ovat perinteisesti olleet mukana, verkoston rahastonhoitaja Maiju Rohkea sanoo.

Rohkea kertoo ohjelmien keruun olevan kesken, minkä vuoksi Kipinöi-tiimi haluaa pitää yksittäisten ohjelmatietojen julkistamisen vielä itsellään. Markkinointi painottuu someen.

– Harmittavasti koronakeskustelukin tuntuu taas kiihtyvän ja aiheuttavan epävarmuutta, Rohkea toteaa.

Verkosto pyrkii tuomaan kulttuurin tekijöitä yhteen.

Kaupungin toiminta-avulla toimivassa Kulttuuriverkostossa on kymmenkunta aktiivia ja uusia toivotaan mukaan. Jäsenyys ei ole edellytys verkostossa toimimiselle. Verkosto pyrkii tuomaan kulttuurin tekijöitä yhteen.

– Tavoitteena on tuoda matalan kynnyksen kulttuuria lähelle ihmisiä. Olemme järjestäneet esimerkiksi kasvien ja kirjojen vaihtotoreja ja tehneet yhteistyötä seurakunnan kanssa, puheenjohtaja Seija Sihvonen kertoo.

Kulttuuripöhinän vilkastuttamiseksi verkostolla on suunnitelmia. Loppuvuonna luvassa on perinteikäs Karhupuiston Joulurauhan julistus, joka julistetaan normaalikielen ohella Stadin slangiksi. Myös idea joulutorista on.

OmaStadi-äänestyksessä Kulttuuriverkoston Kukoistava Karhupuisto -ehdotus oli viikkoa ennen äänestyksen sulkeutumista menossa viimeisenä Keskisen Helsingin ehdotuksista toteutettavaksi. Ääniä oli siihen mennessä kertynyt 566. Budjetti on 90 000 euroa.

– Karhupuisto on monelle rakas pala vihreää betoniviidakosssa. Toiveissamme olisi, että puistoa saataisiin elävöitettyä ympärivuotiseen käyttöön, ehdotuksessa kuvaillaan.

Ehdotuksessa on ideoita kaikille vuodenajoille.

– Jos Karhupuistoon rakennettaisiin kevyt esiintymislava vuoden ajaksi, mahdollistaisi se aivan uudella tavalla tapahtumien järjestämisen. Puistoon voitaisiin luoda yhteisöllisyyttä kukkien istutustapahtumilla, open mic -illoilla ja yhteisillä puistoillallisilla. Puistoon mahtuisi myös Tuomaan markkinoilta tuttuja myyntikojuja, jotka voisivat olla paikallisten yrittäjien ja yhdistysten käytössä.

Erityisesti kaamosaikaan kaivataan turvallisuutta ja viihtyisyyttä luovaa valoa. Perinteisen joulukuusen ei katsota valaisevan riittävästi. Idealistalla on Kipinöi-festivaalista alkava, vuodenvaihteeseen jatkuva valotapahtuma, jossa osallistettaisiin Kuvataidelukion opiskelijoita ja paikallisia taiteilijoita.