Munkkiniemen kauneimmalla pihalla unelmoidaan viinisadosta ja nautitaan hyötypuutarhasta –  erikoisuutena eläinveistokset: "Tätä kuuluu aina ohikulkiessaan taputtaa"

Munkkiniemenranta 43:n ohikulkijaa tervehtii ensimmäisenä Juhani Saksan tekemä graniittinen karhuveistos. Laura Heino

Laura Heino

– Tätä kuuluu taputtaa aina ohi kulkiessaan, Munkinseutu ry:n puheenjohtaja Tarja Sarjakoski sanoo Munkkiniemenranta 43:n kohdalla, jossa sijaitsee tämän vuoden kauneimmaksi valittu munkkiniemeläispiha.

Voittajapihaa lähestyttäessä ensimmäisenä ohikulkijaa tervehtii kangasniemeläisen kuvanveistäjän Juhani Saksan tekemä graniittinen karhuveistos. Taputus karhulle ja peremmälle.

Eläinhahmopatsaat kuuluvat muutenkin pihan yleisilmeeseen. Verannan edessä ilves nauttii purppurakeijunkukista ja iiriksistä.

Tuoksullaan vallottava pasuunakukka yltää lähes ikkunan ylärajaan asti. Laura Heino

Ilveksestä huomio siirtyy toiseen katseenvangitsijaan; Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Arno Kasvin tiluksilta Ruissalosta saatu neidonhiuspuu. Vieressä on huumaavan tuoksuinen pasuunakukka.

– Kasvin esimies Jukka Salo pohti, pärjääkö puu siperiallisessa Helsingissä. On pärjännyt, metsäekonomistina uraa tehnyt Jyrki Salmi toteaa.

Karhuveistosta kuuluu taputtaa aina ohi kulkiessaan.

Timo. I. Laakso neidonhiuspuun katveessa Laura Heino

Munkinseutu ry mieltyi tänä vuonna Timo I. Laakson ja Jyrki Salmin tontilla olevan asuinrakennuksen historiaa kunnioittavaan, tasapainoiseen ja harmoniseen pihakokonaisuuteen. Perusteluina valinnalle olivat myös omistajien kiinnostus hoitaa itse pihaa ja vaalia siellä olevaa hyötypuutarhaa.

– Hyvin ylläpidetty rakennus ja sitä ympäröivä huolellisesti hoidettu piha on kokonaisuutena silmänilo myös meille ohikulkijoille, Sarjakoski toteaa luovuttaessaan voittajille palkintoa, joka on lahjakortti Munkkivuoren kukkakeitaaseen.

Kaunis siperianunikkorivi koristaa kesäisin pihapolkua. Valokuva on vuodelta 2020. Timo. I. Laakso

Munkinseutu ry:n hallituksen edustajista palkitsemistilaisuuteen osallistuivat myös Erkki Wuori ja varapuheenjohtaja Taru Turunen.

Nykyiset omistajat, talon kolmannet asukkaat ovat pyrkineet vaalimaan vanhan talon ja pihan henkeä vuodesta 2004. Salaojaremontin yhteydessä 2007 Laakso ja Salmi teettivät maisema-arkkitehti Helena Saatsilla pihasuunnitelman, jossa säilytettiin vanhat hienot liuskekivilaatoitukset ja kivimuurit.

Liuskekivipäällysteiseltä oleskelupatiolta avautuvassa maisemassa silmä lepää Munkkiniemenrannan aalloissa ja Keilaniemen siluetissa. Kivimuurin koloissa kiemurtelee rauniokilkka.

Jyrki Salmin (vasemmalla) ja Timo. I. Laakson piha palkittiin Munkinseutu ry:n perinteisessä pihakilpailussa. Yhdistyksestä paikalla olivat varapj Taru Turunen, Erkki Wuori ja pj Tarja Sarjakoski. Etualalla oleskelupatiota vahtii kuvanveistäjä Juhani Saksan tekemä graniittilintu. Laura Heino

Laakson ja Salmin pihassa on jokaiselle vuodenajalle jotakin. Kuten moni puutarhaa pitävä tietää, kasvukauden kauneus runsastuu kesää kohti. Tällä pihalla kukoistaa eri aikoina niin scillaa, kalliokieloa, töyhtöangervoa, idän- ja siperianunikkoja ja erilaisia alpeja. Tyylipuhtaan funkkistalon ohikulkijoita ihastuttaa alkukesäisin hurmaava juhannusruusu.

Puutarhassa on ajateltu väritystä ympäri vuoden. Syksyisin julkisivu hehkuu ruskan väreissä. Laura Heino

Nyt pihan ilme on vaihtunut kesän kukoistuksesta lämpimien värien syyshehkuun. Ruskan värejä kantavat kauniisti syyshortensia, mäntyyn kiipivä köynnöshortensia ja oranssit lyhtykoisot.

Kellastuneet kuunliljat takapihalle johdattelevan polun vieressä kukoistavat kesäisin muhkean alppiruusurivistön edessä. Vastapäätä kesäisin nuppujaan availevat hempeän roosat pionit, jotka ovat tontin vanhaa perennakantaa.

Jyrki Salmi iloitsee puutarhan kasvihuoneessa kasvavista lehikaaleista. Laura Heino

Takapiha tuottaa paitsi kauneutta, myös satoa; sadonkorjuun aikaan kerätään hyötypuutarhan antimia. Luumu- ja omenapuut ovat jo tuottaneet satoa. Tuoksullaan hurmanneen aprikoosipuun oksille odotellaan myös joskus hedelmäistä painoa. Tontin nurkalla kukkii hevoskastanja. Maassa on muutama ruukku chilejä, kasvihuoneessa kasvaa komeasti lehtikaalia. Varaston seinää kiipeilevän tummarypäleisen viiniköynnöksen satoa unelmoidaan vielä tulevaksi.

Pihakilpailu

Munkkiniemenranta 43

Pihan perinteet ulottuvat vuoteen 1937, jolloin rakennusmestari, ekonomi Martti Sorvari rakensi osoitteeseen nelilapsiselle perheelleen rapatun muurausrakenteisen kivitalon.

Pääosa nykyisistä liuskekivipäällysteistä ja kivimuureista on 1930-40 -luvulta.

Talo on rakennettu kestävästi; rappauspinta ja ikkunat ovat pääosin alkuperäiset.

Seuraavien omistajien, Paavo ja Hilkka Honkajuuren aikaan (1952–2003) piharakenteita muutettiin ja täydennettiin Ilmari Tapiovaaran suunnitelmien pohjalta, mm. lintulauta ja pihapenkki.

Toissa kesänä on mm. maalattu ja kunnostettu omana työnä takapihan aita ja parvekkeiden kaiteet sekä kunnostutettu muurari Markku Rintalalla pihamuurin nurkassa kadun puolella olevan karhupatsaan jalusta.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut