Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Munkkiniemen kauneimmalla pihalla unelmoidaan viinisadosta ja nautitaan hyötypuutarhasta –  erikoisuutena eläinveistokset: "Tätä kuuluu aina ohikulkiessaan taputtaa"

– Tätä kuuluu taputtaa aina ohi kulkiessaan, Munkinseutu ry:n puheenjohtaja Tarja Sarjakoski sanoo Munkkiniemenranta 43:n kohdalla, jossa sijaitsee tämän vuoden kauneimmaksi valittu munkkiniemeläispiha.

Voittajapihaa lähestyttäessä ensimmäisenä ohikulkijaa tervehtii kangasniemeläisen kuvanveistäjän Juhani Saksan tekemä graniittinen karhuveistos. Taputus karhulle ja peremmälle.

Eläinhahmopatsaat kuuluvat muutenkin pihan yleisilmeeseen. Verannan edessä ilves nauttii purppurakeijunkukista ja iiriksistä.

Ilveksestä huomio siirtyy toiseen katseenvangitsijaan; Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Arno Kasvin tiluksilta Ruissalosta saatu neidonhiuspuu. Vieressä on huumaavan tuoksuinen pasuunakukka.

– Kasvin esimies Jukka Salo pohti, pärjääkö puu siperiallisessa Helsingissä. On pärjännyt, metsäekonomistina uraa tehnyt Jyrki Salmi toteaa.

Karhuveistosta kuuluu taputtaa aina ohi kulkiessaan.

Munkinseutu ry mieltyi tänä vuonna Timo I. Laakson ja Jyrki Salmin tontilla olevan asuinrakennuksen historiaa kunnioittavaan, tasapainoiseen ja harmoniseen pihakokonaisuuteen. Perusteluina valinnalle olivat myös omistajien kiinnostus hoitaa itse pihaa ja vaalia siellä olevaa hyötypuutarhaa.

– Hyvin ylläpidetty rakennus ja sitä ympäröivä huolellisesti hoidettu piha on kokonaisuutena silmänilo myös meille ohikulkijoille, Sarjakoski toteaa luovuttaessaan voittajille palkintoa, joka on lahjakortti Munkkivuoren kukkakeitaaseen.

Munkinseutu ry:n hallituksen edustajista palkitsemistilaisuuteen osallistuivat myös Erkki Wuori ja varapuheenjohtaja Taru Turunen.

Nykyiset omistajat, talon kolmannet asukkaat ovat pyrkineet vaalimaan vanhan talon ja pihan henkeä vuodesta 2004. Salaojaremontin yhteydessä 2007 Laakso ja Salmi teettivät maisema-arkkitehti Helena Saatsilla pihasuunnitelman, jossa säilytettiin vanhat hienot liuskekivilaatoitukset ja kivimuurit.

Liuskekivipäällysteiseltä oleskelupatiolta avautuvassa maisemassa silmä lepää Munkkiniemenrannan aalloissa ja Keilaniemen siluetissa. Kivimuurin koloissa kiemurtelee rauniokilkka.

Laakson ja Salmin pihassa on jokaiselle vuodenajalle jotakin. Kuten moni puutarhaa pitävä tietää, kasvukauden kauneus runsastuu kesää kohti. Tällä pihalla kukoistaa eri aikoina niin scillaa, kalliokieloa, töyhtöangervoa, idän- ja siperianunikkoja ja erilaisia alpeja. Tyylipuhtaan funkkistalon ohikulkijoita ihastuttaa alkukesäisin hurmaava juhannusruusu.

Nyt pihan ilme on vaihtunut kesän kukoistuksesta lämpimien värien syyshehkuun. Ruskan värejä kantavat kauniisti syyshortensia, mäntyyn kiipivä köynnöshortensia ja oranssit lyhtykoisot.

Kellastuneet kuunliljat takapihalle johdattelevan polun vieressä kukoistavat kesäisin muhkean alppiruusurivistön edessä. Vastapäätä kesäisin nuppujaan availevat hempeän roosat pionit, jotka ovat tontin vanhaa perennakantaa.

Takapiha tuottaa paitsi kauneutta, myös satoa; sadonkorjuun aikaan kerätään hyötypuutarhan antimia. Luumu- ja omenapuut ovat jo tuottaneet satoa. Tuoksullaan hurmanneen aprikoosipuun oksille odotellaan myös joskus hedelmäistä painoa. Tontin nurkalla kukkii hevoskastanja. Maassa on muutama ruukku chilejä, kasvihuoneessa kasvaa komeasti lehtikaalia. Varaston seinää kiipeilevän tummarypäleisen viiniköynnöksen satoa unelmoidaan vielä tulevaksi.